Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Έπεσε στο 6%
AP
AP

Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Έπεσε στο 6%

Υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων  έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο.

Συγκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο 6% ετησίως από το 6,4% του Ιανουαρίου, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε με ρυθμό 0,4% επιβραδύνοντας επίσης από το 0,5% που είχε προηγηθεί, ακριβώς όπως προέβλεπαν οι εκτιμήσεις και για τα δύο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα μετά την επιτάχυνση κατά 0,5% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό μείωσε την ετήσια αύξηση του ΔΤΚ στο 6,0% τον Φεβρουάριο, τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6,4% τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο.

Ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5% μετά από αύξηση 0,4% τον Ιανουάριο. Στους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,5% μετά από αύξηση 5,6% τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τόσο ο ΔΤΚ όσο και ο βασικός ΔΤΚ θα ανέβαιναν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Ο μηνιαίος πληθωρισμός αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό που λένε οι οικονομολόγοι ότι απαιτείται για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed για 2%.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό δημοσιεύθηκε εν μέσω αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στην Καλιφόρνια και της Signature Bank στη Νέα Υόρκη, η οποία ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Δημοσιεύθηκε επίσης πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και ακολούθησε μια έκθεση την περασμένη Παρασκευή που έδειχνε μια ακόμη σφιχτή αγορά εργασίας, αλλά ψυχρότερο πληθωρισμό μισθών. Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η έκθεση της Τρίτης παραμένει σημαντική για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παρά την αγωνία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, οδηγώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές να αναμένουν ότι μια αύξηση του επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ήταν στο τραπέζι την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά οι προσδοκίες αυτές μειώθηκαν στις 25 μονάδες βάσης μετά την έκθεση για την απασχόληση.

Ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές την Τρίτη εξακολουθούσαν να αναμένουν μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group, ο φόβος της μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης ώθησε ορισμένους οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Goldman Sachs, να αναμένουν ότι η Fed την επόμενη εβδομάδα θα διακόψει τον ταχύτερο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της από τη δεκαετία του 1980.

Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας κατά 450 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάρτιο, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο στο σημερινό εύρος 4,50%-4,75%.