Βιλερουά (ΕΚΤ): Προτρέπει σε κατάργηση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση
AP
AP

Βιλερουά (ΕΚΤ): Προτρέπει σε κατάργηση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν για να αμβλύνουν το πλήγμα από το σοκ των τιμών της ενέργειας πέρυσι, προκειμένου να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. 

Ο Βιλερουά, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από μόνη της θα μειώσει τον πληθωρισμό και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν επίσης ρόλο να διαδραματίσουν.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να προσαρμοστούν και να εξυγιανθούν, πρωτίστως καταργώντας τις ενεργειακές επιδοτήσεις, όπως ορθώς υποστήριξε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο  Βιλερουά σε οικονομικό συνέδριο στο Παρίσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Τετάρτη σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να τερματίσουν τα μέτρα στήριξης των τιμών της ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να διατηρήσουν τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο και να συμμορφωθούν με τους προτεινόμενους νέους δημοσιονομικούς κανόνες το 2024. 

Διαβάστε ακόμα: 

Κομισιόν προς Ελλάδα: Τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης - Πλαφόν 2,6% στις κρατικές δαπάνες το 2024