Σταϊκούρας: Αναθεώρηση και επέκταση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας
Eurokinissi
Eurokinissi

Σταϊκούρας: Αναθεώρηση και επέκταση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Στην αναθεώρηση και επέκταση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αναφέρθηκε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου κυρώνεται σήμερα η Σύμβαση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Η νέα Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, υπεγράφη μετά από διαπραγμάτευση και εποικοδομητική συνεργασία των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. Η προηγούμενη είχε τεθεί σε ισχύ από το 1965, αποδεικνύοντας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τους σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς της χώρας με τη Γαλλία.

Όπως τόνισε, αναμένεται η αναθεωρημένη αυτή Σύμβαση να λειτουργήσει ως σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών - εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας ενώ προανήγγειλε επέκταση του δικτύου των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία και την αναθεώρηση υφιστάμενων συμβάσεων.

«Το Υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήδη διαπραγματεύεται ή προγραμματίζει διαπραγματεύσεις προκειμένου, αφενός, να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις (π.χ. Σουηδία), και αφετέρου, να επεκταθεί το δίκτυο των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με νέες χώρες (π.χ. Αυστραλία, Ιαπωνία), με το βλέμμα στραμμένο στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης των σχέσεων των χωρών», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερο λόγο για τη βαρύνουσα σημασία της Σύμβασης, τονίζοντας πως η άρση των εμποδίων της διπλής φορολόγησης στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών και στην κίνηση των κεφαλαίων που αφορά στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα Ελλάδας ή Γαλλίας αντίστοιχα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για το σταθερό φορολογικό καθεστώς στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας.

Υπογράμμισε ότι «ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον μπορεί να είναι ελκυστικό για επενδύσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, και μάλιστα σε τομείς τεχνολογικής αιχμής».