Σκανδιναβία: Ύφεση ρεκόρ για το 2020, ανάκαμψη το 2021 προβλέπουν οι οικονομολόγοι

Σκανδιναβία: Ύφεση ρεκόρ για το 2020, ανάκαμψη το 2021 προβλέπουν οι οικονομολόγοι

Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη οικονομική ύφεση που έχουν γνωρίσει στην πρόσφατη ιστορία το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά θα κερδίσουν σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος το 2021, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οικονομολόγων του πρακτορείου Reuters.

Το οικονομικό πλήγμα που θα δεχτούν οι χώρες αυτές μοιάζει τώρα λίγο πιο ισχυρό από αυτό που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι τον Απρίλιο, με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής να ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας μέσα σε έναν χρόνο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι προσανατολισμένες προς τις εξαγωγές οικονομίες της περιοχής, και οι μεγάλοι εξαγωγείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, ο κολοσσός των μεταφορών Maersk και την πετρελαϊκή εταιρεία Equinor παρέλυσαν από την πανδημία, που έκλεισε τις επιχειρήσεις και διατάραξε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Το ΑΕΠ της Σουηδίας και της Νορβηγίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% και 4,5% αντίστοιχα το 2020, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η οικονομία της Δανίας θα συρρικνωθεί κατά 4,3% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2009.

Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει χρήματα στις οικονομίες τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η Νορβηγία μείωσε το βασικό της επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά, ενώ η Riksbank της Σουηδίας επέκτεινε σημαντικά τα προγράμματα αγοράς ομολόγων και διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο μηδέν.

Ωστόσο οι οικονομολόγοι βλέπουν μια αντιστροφή αυτής της κατάστασης πολύ σύντομα, μέσα στο 2021, προβλέποντας ανάπτυξη 3,9% για τη Σουηδία, 4% για τη Νορβηγία και 3,8% για τη Δανία, με μελανό σημείο την αγορά εργασίας, όπου δεν αναμένεται θεαματική μείωση των επιπέδων ανεργίας από το 2020 στο 2021.

Παρόλο που η περιοχή έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης και αλλού, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπέρκβιστ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας SEB.

Προειδοποιεί όμως ότι οι εκτιμήσεις για το 2021 «περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα», και εξαρτώνται από διάφορες μεταβλητές, όπως το πώς θα αντεπεξέλθουν άλλα μέρη του κόσμου και το αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας τον χειμώνα.

«Είναι πολύ σημαντικό για τη Σκανδιναβία το πώς θα ανακάμψουν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ασία, μια που η περιοχή εξαρτάται από την παγκόσμια οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει πιθανότατα επιπλέον μέτρα οικονομικής τόνωσης των Σεπτέμβριο.

Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, δήλωσε, θα είναι η πρόσβαση σε εμβόλιο, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ανάκαμψη σε άλλες χώρες στις οποίες εξάγει η Σκανδιναβία.