Σημάδια βελτίωσης της γερμανικής οικονομίας από τις αρχές του 2024 - «Επίπονη» ανάκαμψη
Shutterstock
Shutterstock
Bundesbank

Σημάδια βελτίωσης της γερμανικής οικονομίας από τις αρχές του 2024 - «Επίπονη» ανάκαμψη

Η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί πιθανότατα και αυτό το τρίμηνο και η ανάκαμψή της θα είναι επίπονη, ακόμη και αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις βελτίωσης στις αρχές του επόμενου έτους, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), σε μηνιαία οικονομική της έκθεση τη Δευτέρα.

Η Γερμανία, που επλήγη από μια βαθιά βιομηχανική ύφεση, ήταν από τις πιο αδύναμες οικονομίες στην Ευρώπη φέτος, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας, οι αδύναμες παγκόσμιες παραγγελίες και τα υψηλότερα επιτόκια επιβάρυναν την οικονομία της, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να μειωθεί και πάλι ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο του 2023», δήλωσε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η γερμανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει μόνο με μεγάλη προσπάθεια από την περίοδο αδυναμίας που συνεχίζεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου κατά της Ουκρανίας».

Η Γερμανία κατέγραψε τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη μόλις μία φορά φέτος και οι δείκτες τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους έχουν ως επί το πλείστον εκπλήξει αρνητικά. Παρόλα αυτά, η Bundesbank ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη για το επόμενο έτος, επισημαίνοντας την υψηλή απασχόληση, την ισχυρή αύξηση των μισθών και τη σταθεροποίηση των δεικτών κλίματος.

Η τράπεζα κάνει λόγο για «δειλά σημάδια» μιας «ελαφράς βελτίωσης μετά την αλλαγή του έτους» για τη μεγαλύτερη οικονομία των 20 της ευρωζώνης. «Η υποκείμενη τάση των νέων παραγγελιών υποδηλώνει ότι η ζήτηση από το εξωτερικό ενδέχεται να έχει φτάσει στο χαμηλότατο επίπεδο».

Παρόλα αυτά, προειδοποίησε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διατηρήσιμη βελτίωση της παγκόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας, με τις έρευνες να δείχνουν πτώση των νέων παραγγελιών και αδύναμη ζήτηση συνολικά.

Οι παραγγελίες μειώνονται σιγά σιγά για τις γερμανικές επιχειρήσεις και αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει τροχοπέδη στην παραγωγή, πρόσθεσε η τράπεζα. Αντίθετα, η ώθηση θα προέλθει από τα νοικοκυριά, τα οποία μπορεί αρχικά να είναι επιφυλακτικά στο να ξοδέψουν, αλλά η αύξηση των καθαρών εισοδημάτων θα τροφοδοτήσει τελικά την αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης.