Οι πληροφορίες μιλούν για ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 780 έως 790 ευρώ.
Το σχέδιο για αυξήσεις έως και 30% στον κατώτατο μισθό το 2024
Shutterstock
Shutterstock

Το σχέδιο για αυξήσεις έως και 30% στον κατώτατο μισθό το 2024

Οι πληροφορίες μιλούν για ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 780 έως 790 ευρώ.

Μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, το υπουργικό συμβούλιο θα έχει εγκρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου και αυτό που μένει να φανεί είναι το τελικό ύψος της αύξησης.

Οι πληροφορίες μιλούν για ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 780 έως 790 ευρώ, δεδομένου ότι αναμένονται «καλά νέα» από το μέτωπο της ανάπτυξης για το 2022 αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του 2023 που φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα από ότι αναμενόταν.

Η πολύ γενναία αύξηση όμως γι’ αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι αυτή που «εξήγγειλε» ο πρωθυπουργός -έμμεσα- κατά την χθεσινή επίσκεψή του στις «ημέρες καριέρας».

Τι είπε; Έθεσε ως στόχο τη μείωση της ανεργίας σε επίπεδο χαμηλότερο του 10% μέσα στο 2024. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι θα ανοίξει ο δρόμος για πρώτη φορά μετά το 2009 για διαφοροποίηση του κατώτατου μισθού με βάση την προϋπηρεσία. Κάθε τριετία που θα αναγνωρίζεται θα προσθέτει και ένα 10% στον κατώτατο μισθό σε όποιο ύψος θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε.

Τι χρειάζεται για να πέσει η ανεργία σε μονοψήφια επίπεδα και μάλιστα από την επόμενη χρονιά; Περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Για να έρθει πιο κοντά στον στόχο, η κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι μέτρα όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η παροχή επιδοτήσεων στους εργοδότες προκειμένου να προσλάβουν κόσμο.

Η συγκεκριμένη «επένδυση» η οποία θα ενταχθεί και στο 4ετές πλάνο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μετά την προκήρυξη των εκλογών, εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη καθώς θα βοηθήσει σε όλους τους στόχους που μπαίνουν για την επόμενη 4ετία: ανάπτυξη, αύξηση μισθών, αύξηση φορολογικών εσόδων, χρηματοδότηση πρόσθετων μέτρων στήριξης.  

Και ένα παράδειγμα είναι αρκετό για να φανεί η διάσταση του στόχου για μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% (προφανώς σε μέσο επίπεδο έτους και όχι «στιγμιαία» σε έναν μήνα).

Ο εργαζόμενος με 10 χρόνια προϋπηρεσίας -τα οποία συσσώρευσε μέσα στην μνημονιακή περίοδο- θα αμείβεται από την 1η Απριλίου με 768 ευρώ μεικτά αν υποτεθεί ότι θα γίνει αύξηση 7,75% στον κατώτατο μισθό. Αν το 2024 η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, ο μισθός θα ανέβει αυτομάτως στα 1000 ευρώ και τα καθαρά, από τα 657 ευρώ, θα πάνε στα 819 ευρώ. Μιλάμε για καθαρή αύξηση της τάξεως του 24%. Κερδισμένα από αυτή την αύξηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, κερδισμένη και η εφορία καθώς με τέτοιο κατώτατο μισθό θα επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 41 ευρώ τον μήνα όταν σήμερα η παρακράτηση είναι μηδενική.

Περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές θα δώσουν τη δυνατότητα για μείωση του συντελεστή υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών ώστε να βοηθηθεί η επιχείρηση που θα κληθεί να πληρώσει τον αυξημένο κατώτατο μισθό. Η επιχείρηση θα βοηθηθεί φυσικά τόσο από τα επιδοτούμενα προγράμματα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.