Σε "κόκκινη" γραμμή αναβαθμίζεται η διαφωνία Ρ. Δούρου - κυβέρνησης

Σε "κόκκινη" γραμμή αναβαθμίζεται η διαφωνία Ρ. Δούρου - κυβέρνησης

Κατά της μεταβίβασης της μισθοδοσίας των εργαζομένων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στην Περιφέρεια Αττικής, τάχθηκε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος.

Η Περιφέρεια Αττικής τόνισε η εισηγήτρια κ.Τασούλη, δεν πρόκειται να εγγράψει τις δαπάνες για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων στον περιφερειακό προϋπολογισμό του 2016. Θεωρεί το ζήτημα «κόκκινη γραμμή» και χαρακτηρίζει «επιτακτική ανάγκη» τη πλήρη διασφάλιση της καταβολής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών,όπως έχει σήμερα,από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση λόγω της επικείμενης -από 1ης Ιανουαρίου 2016- μεταφοράς της μισθοδοσίας του προσωπικού της Περιφέρειας από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ζήτημα στο οποίο,πριν μια εβδομάδα, αντιτάχθηκε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή, αναιρώντας τα σχετικά κονδύλια, τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες που αφορούν στη μισθοδοσία, προκειμένου να μην αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας.

Η σχετική διάταξη στηρίζεται στο «έωλο», όπως χαρακτηρίστηκε, επιχείρημα ότι χάνονται λεφτά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους γιατί «δεν δεσμεύονται ακριβώς τα ποσά για την μισθοδοσία των Περιφερειών».Έρχεται σε μια στιγμή, επισήμανε η εισηγήτρια, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει και τις αυξημένες οικονομικές δαπάνες που προκύπτουν από την κατάρρευση των κοινωνικών δομών και την ανάγκη δημιουργίας υποδομών για τον πληθυσμό της Αττικής. Οι Περιφέρειες πρέπει να ολοκληρώσουν τη θητεία τους παράγοντας κοινωνικό έργο, δημιουργώντας εκείνες τις αναγκαίες υποδομές ως και τα έργα που απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες και όχι να αναγκάζονται σε περικοπή αυτών των δαπανών, επειδή στο προσεχές μέλλον θα έχουμε περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ.

Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετούν 2.279 υπάλληλοι, με την μισθοδοσία να ανέρχεται στα 51,5 εκατομμύρια ποσό το οποίο ακόμη και για την Περιφέρεια Αττικής θεωρείται τεράστιο και εάν υποχρεωθεί να το επωμιστεί ισούται με βόμβα στα θεμέλια της.

Με την απόφαση του ΠΕΣΥ είναι απόλυτα σύμφωνη και η ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος, όπως διαβεβαίωσε ο πρόοεδρος της Αλκης Ζαβερδινός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ