Ρούβλι: Η ισοτιμία δολαρίου με το ρωσικό νόμισμα έφτασε στο «ψυχολογικό» όριο των 100
AP Photo/Dmitri Lovetsky
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ρούβλι: Η ισοτιμία δολαρίου με το ρωσικό νόμισμα έφτασε στο «ψυχολογικό» όριο των 100

Στο 100 έφτασε το πρωί της Τρίτης η ισοτιμία δολαρίου με το ρούβλι, καθώς οι εκροές συναλλάγματος και η συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου συνεχίζουν να επιβαρύνουν το νόμισμα.

Το ρούβλι ανέκαμψε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του πρωινού και τώρα κυμαίνεται στα 99,16 έναντι του δολαρίου.

Όταν το ρούβλι αποδυναμώθηκε για τελευταία φορά σε τριψήφιο αριθμό τον Αύγουστο, η Τράπεζα της Ρωσίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την αύξηση των επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης στο 12%.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ένα άρθρο του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο οποίο κατηγορούσε για την πτώση του νομίσματος και την επιτάχυνση του πληθωρισμού τη «χαλαρή νομισματική πολιτική».Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα στο 13% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη τις επίμονα υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία.

«Έχουν αποκρυσταλλωθεί σημαντικοί προπληθωριστικοί κίνδυνοι, δηλαδή η αύξηση της εγχώριας ζήτησης που υπερβαίνει την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής και η υποτίμηση του ρουβλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση.

Αν και στελέχη του Κρεμλίνου έχουν κατηγορήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα επικαλέστηκε την απότομη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.