Πράσινο φως για τουριστική επένδυση της Minoan Group στη Σητεία

Πράσινο φως για τουριστική επένδυση της Minoan Group στη Σητεία

Πράσινο φως για την τουριστική επένδυση της Minoan Group (Σχέδιο «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ») στη Σητεία μετά και την έκδοση του από 7 Μαρτίου 2016 Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης της θυγατρικής του εταιρείας Loyalward Ltd, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος Minoan Group Plc.

Το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία ενός τουριστικού προορισμού υψηλής ποιότητας στην περιοχή της Σητείας δυναμικότητας 1.936 κλινών, σε έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων στα Β.Α. Κρήτης.

Πέρα από τις κλασικές εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης των επισκεπτών, το σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει και ειδικές τουριστικές υποδομές για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και ετήσιας διάρκειας όπως γκολφ και spa, καθώς επίσης πλήθος υποδομών, ανοικτών στην τοπική κοινωνία και δράσεις για την ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται ανοικτές ξενοδοχειακές υποδομές, υπαίθριο θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και βιολογικές καλλιέργειες, εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων και χειροτεχνίας, βοτανικός κήπος, περίπτερα ενημέρωσης, δίκτυο μονοπατιών και πολιτιστικών διαδρομών. Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν σε ειδικά οριοθετημένη περιοχή περίπου 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παραμείνει αδόμητο, η οποία πλαισιώνεται από ειδική ζώνη προστασίας 13.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια μοναδικής ηπιότητας επένδυση, αφού αναλογεί 1 κλίνη ανά 11 στρέμματα, μέγιστης συνολικής δόμησης 108.000 τ.μ. που θα υλοποιηθεί συνεκτικά και σε θύλακες, με τρόπο απόλυτα προσαρμοσμένο στο ανάγλυφο της περιοχής. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα υποστηρίζεται από σύγχρονες τεχνικές ορθής διαχείρισης φυσικών πόρων και βέλτιστης αειφορικής επίδοσης.

Το σχέδιο «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις στην κατηγορία των επενδύσεων άνω των 100 εκατ. Ευρώ. Όπως τονίζει η εταιρία, αναμένονται πολλαπλασιαστικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο, αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία 1.200 άμεσων ισοδύναμων θέσεων εργασίας και 2.000 έμμεσων θέσεων εργασίας σε συναφείς κλάδους.

Η πραγματοποίηση της επένδυσης αυτής θα δώσει σάρκα και οστά στο από το 1993 όραμα της εταιρείας, της Μονής Τοπλού και του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» και αναμένεται ότι θα επανατοποθετήσει την περιοχή της Σητείας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη μέσω μιας ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, εναλλακτικής μορφής τουρισμού με προφανείς ωφέλειες, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Ο Christopher Egleton, πρόεδρος της εταιρείας Minoan Group Plc.,αναφερόμενος στην εξέλιξη δήλωσε ότι είναι "ιδιαίτερα ευτυχής που η επένδυσή μας στην περιοχή της Σητείας υιοθετήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο με την έκδοση του από 7 Μαρτίου 2016 Προεδρικού Διατάγματος. Ευχαριστούμε τους συμβούλους μας και την Ελληνική Κυβέρνηση που αξιολόγησε την επένδυσή μας και προσδιόρισε τον τρόπο ανάπτυξής της μέσω του εκδοθέντος προεδρικού διατάγματος, σε μια εποχή που η Ελλάδα μάχεται για πολλά μεγάλα και σημαντικά θέματα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ