Πλαστικά από... χρυσάφι
Ρεκόρ για τα Πλαστικά Θράκης

Πλαστικά από... χρυσάφι

Η χθεσινή διψήφια ποσοστιαία άνοδος των Πλαστικών Θράκης μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο όμιλος το πρωί της Τετάρτης διαπραγματεύονταν σε μονοψήφιο ΡΕ μόνο με τα κέρδη που ανακοίνωσε το α? τρίμηνο. Τα κέρδη έφθασαν τα 24,4 εκατ. ευρώ και είναι φυσικά η καλύτερη επίδοση τριμήνου όλων των εποχών με αμέσως καλύτερη αυτή του περασμένου δ? τριμήνου.

Η εικόνα του ισολογισμού είναι για σεμινάριο χρηματοοικονομικής και είναι η εικόνα που κάθε μέτοχος θα ήθελε να έχει η εταιρεία του: Τα Πλαστικά Θράκης δεν πέτυχαν απλώς μια σπουδαία επίδοση κερδοφορίας, έδειξαν βελτίωση από την πρώτη ως την τελευταία γραμμή δημιουργώντας αμηχανία σε όσους ασχολούνται με τα μεγέθη των ελληνικών εισηγμένων. 

Η αύξηση των κερδών είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: Αφενός της σημαντικής αύξησης του κύκλου εργασιών (+51%) αφετέρου λόγω της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους αλλά κυρίως του κόστους πωληθέντων.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή της πρώτης ύλης έχει σε τρέχουσες τιμές διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να μετακυλήσει μέρος της αύξησης στην Αγορά κλείνοντας παράλληλα ποσότητες σε συμφέρουσες τιμές.

Αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτών των δύο παραγόντων ήταν το λειτουργικό περιθώριο κέρδους να εκτοξευτεί κατά 1980 μονάδες βάσης (από 7,3% σε 27%) και τα λειτουργικά κέρδη να εμφανιστούν αυξημένα κατά 461% στα 30,1 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 26,7 εκατ. ευρώ αφορούν τον τομέα των τεχνικών υφασμάτων και την παραγωγή μασκών αλλά και ιατρικού υλικού που βρέθηκε στην αιχμή της ζήτησης κατά το α? τρίμηνο της χρονιάς. 

Όμως η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη ήρθε από την παραγωγή μετρητών στο τρίμηνο. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτοξεύθηκαν στα 29 εκατ. ευρώ αυξάνοντας την ταμειακή θέση κατά 51% στα 61,8 εκατ. ευρώ. Το να μετατρέπεται το 97% των λειτουργικών κερδών σε ρευστότητα εκτός από σπάνιο φαινόμενο δείχνει και μια απόλυτη διαχείριση στο κεφάλαιο κίνησης.

Με τόσο δυνατή παραγωγή μετρητών ο δανεισμός έπεσε στα 9,2 εκατ. ευρώ επίπεδα που ο όμιλος έχει να δει από το 2005. Ωστόσο, μιλάμε πια για μια εταιρεία που πραγματοποιεί διπλάσιο τζίρο σε σχέση με τότε, έχει άλλες ανάγκες κεφαλαίων και φυσικά άλλη δυναμική στην παραγωγή της. Μάλιστα, δεν θα ήταν απίθανο η εταιρεία να γύριζε θετική σε μετρητά στο τέλος του εξαμήνου παρά τις εκροές που θα έχει λόγω των μερισμάτων!

Με όπλο την ισχυρή ρευστότητα πιθανότατα να είμαστε κοντά σε κάποιο γεγονός εξαγοράς κάτι το οποίο ειπώθηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Από την άλλη πλευρά η ταμειακή άνεση απελευθερώνει δυνάμεις για πιο γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων.

Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση η διοίκηση θα προτείνει 16 λεπτά μέρισμα για την χρήση του 2020 ενώ υπάρχει και - δικαιολογημένα - θέμα αγοράς ιδίων μετοχών. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 26 Μαΐου και η πληρωμή την Τρίτη 2 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει διανείμει άλλα 6 λεπτά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εταιρεία διαπραγματεύεται 5 φορές την κερδοφορία της και η επιχειρηματική της αξία προς τα λειτουργικά βρίσκεται μόλις στις 2,7 φορές. Ακόμα και με 50% discount σε επίπεδο EBITDA η εταιρεία παραμένει η φθηνότερη εισηγμένη του ΧΑ αυτή την περίοδο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα