Περικοπή θέσεων εργασίας 14% και συρρίκνωση του δικτύου σχεδιάζει ο τραπεζικός όμιλος Santander στην Ισπανία

Περικοπή θέσεων εργασίας 14% και συρρίκνωση του δικτύου σχεδιάζει ο τραπεζικός όμιλος Santander στην Ισπανία

O συνδυασμός των πολύ χαμηλών επιτοκίων, της πανδημίας αλλά και η αυξανόμενη τάση του κοινού προς το online banking πιέζουν τις ισπανικές τράπεζες να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο όμιλος Santander σχεδιάζει περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας, ποσοστό 14% του εργατικού δυναμικού του στην Ισπανία και κλείσιμο σχεδόν 1.000 καταστημάτων που ισοδυναμεί με μείωση 32% του δικτύου του, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

Ο τραπεζικός όμιλος έχει συνολικό προσωπικό 28,797, συμπεριλαμβάνοντας τους εργαζόμενους στο επιτελείο του στα προάστια της Μαδρίτης, και δίκτυο 3.110  υποκαταστημάτων στη χώρα. Ένας πρόσθετος αριθμός 1.000 εργαζομένων πιθανότατα θα αναγκαστεί να αλλάξει θέση εργασίας στο δίκτυο της Santander.

Παρόλο που ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων έχει συρρικνωθεί κατά το ήμισυ από την κρίση του 2008, η Ισπανία παραμένει μια από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό τραπεζικών καταστημάτων ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η αναλογία είναι σχεδόν 50 ανά 100.000 κατοίκους.

Στον όμιλο Santander σχεδόν οι μισές από τις πωλήσεις τραπεζικών προϊόντων το 2020 έγιναν μέσω ψηφιακών καναλιών, τάση που έχει επιταχυνθεί εν μέσω πανδημίας.

Η Santander στοχεύει σε μείωση λειτουργικών εξόδων ύψους 1,0 δις ευρώ έως το 2022 με μειώσεις προσωπικού στην Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία και Βρετανία.

Και άλλες τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους. Η εξαγορά της Bankia από την Caixabank, deal ύψους 4,3 δις ευρώ, αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.