Πάνω από 5% η αύξηση του ΑΕΠ σε Ελλάδα και Κύπρο το 2021
Γερμανικά Ινστιτούτα

Πάνω από 5% η αύξηση του ΑΕΠ σε Ελλάδα και Κύπρο το 2021

Σύμφωνα με την εκτίμηση των πέντε σημαντικότερων γερμανικών ινστιτούτων έρευνας της οικονομίας η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει σοβαρή ύφεση στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην καθιερωμένη Εαρινή Έκθεση προβλέπουν για φέτος μια μείωση του γερμανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 4,2%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ενώ για τον επόμενο χρόνο αναμένουν αύξηση της τάξεως του 5,8%. Πέραν αυτού όμως η Γερμανία είναι σύμφωνα με τους οικονομολόγους καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την κρίση. Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιτρέπει στο κράτος να πάρει εκτεταμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού για εταιρείες και νοικοκυριά.

Η διάρκεια και το εύρος των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης θα εξαρτηθεί σύμφωνα με τα ινστιτούτα από την περαιτέρω πορεία της πανδημίας και από τα μέτρα που θα ληφθούν για να μειωθεί η ταχύτητα εξάπλωσης της. Όπως όμως επισημαίνουν, «όσο πιο δραστικά θα είναι τόσο πιο μεγαλύτερη θα είναι βραχυπρόθεσμα η οικονομική ζημιά.»

Αναφορές σε Ελλάδα και Κύπρο

Στη έκθεση των 200 σελίδων των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων γίνονται και αναφορές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα ινστιτούτα προβλέπουν για φέτος οπισθοχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,9% αλλά για τον επόμενο χρόνο αύξηση της τάξεως 5,1%.

Σχεδόν ήπιες θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού για την Κύπρο. Σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μόλις στο 1,9% φέτος, ενώ για τον επόμενο χρόνο η Λευκωσία θα μπορεί να αναμένει αύξηση της οικονομίας της κατά 5,6%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα θα πρέπει να αναμένεται η αύξηση της κατά 0,9% στα 18,1% για να πέσει τον επόμενο χρόνο στο 17,0%. Και στην Κύπρο θα αυξηθεί η ανεργία φέτος στο 7,5% από 7,0% πέρυσι, για να μειωθεί τον επόμενο χρόνο στα 6,3%.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι με την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μειωθεί ο κίνδυνος αύξησης της απόδοσης κρατικών ομολόγων χωρών, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Παράλληλα προειδοποιούν όμως ότι σε αυτές τις χώρες τα κρατικά προγράμματα για τη διασφάλιση της χορήγησης τραπεζικών δανείων ενδεχομένως να μην αρκούν. Εξαιτίας της πτώσης της πιστοληπτικής ικανότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και ενός αυξανόμενου ρίσκου για τις τράπεζες θα πρέπει να αναμένονται περιορισμοί στην παροχή δανείων και αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου.