Πακέτο 2,5 δισ. ευρώ για δήμους και περιφέρειες

Πακέτο 2,5 δισ. ευρώ για δήμους και περιφέρειες

Πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσαν και συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Το πρόγραμμα που αποφασίστηκε να φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση, θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας πως μέσω του προγράμματος θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες στη διάρκεια του κορονοϊού αλλά θα σχεδιαστεί και η επόμενη μέρα για τους δήμους και τις περιφέρειες με νέες υποδομές, νέα έργα, για να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.

«Θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια συστήματα, τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών. Η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και χρειάζονται άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας για την κρίση λόγω κορονοϊού. Μεταξύ των δράσεων που θα καλύψει, όπως είπε, το πρόγραμμα είναι έργα υποδοχής, παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, στήριξη ευπαθών ομάδα, πρωτοβουλίες ψηφιακής σύγκλισης κ.ά.

Την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, ώστε την επόμενη μέρα του κορονοϊού να πάρει μπρος η οικονομία. «Στόχος είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ακόμη καλύτερη» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα για παράδειγμα σε δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν έργα και να αξιοποιήσουν πόρους που θα έμεναν αδιάθετοι.