Παιχνίδια εξουσίας την ώρα που η φοροδιαφυγή οργιάζει

Παιχνίδια εξουσίας την ώρα που η φοροδιαφυγή οργιάζει

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τέτοια ασυδοσία και αδιαφορία από τους ελεγχόμενους για το τι θα τους συμβεί εάν πέσουν στα δίχτυα της εφορίας. Και ενώ όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους φορολογούμενους, οι ελεγκτικές αρχές έχουν τα δικά τους προβλήματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο αλαλούμ.

Είναι γνωστό ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν την αποτυχία της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Και αυτό καθώς θέλουν να έχουν τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης και να αποφασίζουν αυτοί ποιοι θα ελεγχθούν. Οι τρικλοποδιές είναι πολλές και όπως φαίνεται κάποιοι δεν δίνουν μία εάν θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και αν θα εφαρμοσθεί ο λεγόμενος «κόφτης». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη πριν από μερικές μέρες, όταν η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων σχεδίαζε την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων και επικίνδυνων αλκοολούχων ποτών.

Συγκεκριμένα ο ελεγκτικός μηχανισμός είχε την πληροφορία ότι κάποιες επιχειρήσεις που συνδέονται συγγενικά θα διοχέτευαν στην αγορά τεράστιες ποσότητες αλκοολούχων ποτών. Μάλιστα είχαν σχεδιάζει ταυτόχρονους ελέγχους στις αποθήκες τους στην Κρήτη, τη Σάμο και την Καλαμάτα.

Ξαφνικά μία μέρα πριν την διενέργεια των ελέγχων ένας άλλος- αντίπαλος όπως φαίνεται- ελεγκτικός μηχανισμός προχώρησε στον έλεγχο της αποθήκης της Κρήτης χαλώντας επί της ουσίας τον σχεδιασμό της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων. Όπως αναφέρουν οι ελεγκτές με αυτό που έγινε από το ΣΔΟΕ χάθηκε το πλεονέκτημα μόνο και μόνο για να επιδείξουν κάποιοι έργο. Το περίεργο είναι ότι όταν οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ επιχείρησα να ελέγξουν τις αποθήκες σε Καλαμάτα και Σάμος αυτές ήταν κλειστές ενώ είχαν εξαφανιστεί οι υπεύθυνοι. Το πιο περίεργο ωστόσο, είναι ότι οι τοπικές εισαγγελικές αρχές στη Σάμο φέρονται να μην βοήθησαν επαρκώς τον ελεγκτικός μηχανισμό προκειμένου να ελεγχθεί και η αποθήκη της Σάμου.

Μπορεί λοιπόν το ΣΔΟΕ να έκανε μία επιτυχία αλλά το κράτος ζημιώθηκε καθώς χάθηκε η δυνατότητα ελέγχου των αποθηκών στις άλλες δύο περιοχές της Ελλάδας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα δημόσια ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να συνεργάζονται. Οι φορολογούμενοι ασφυκτιούν με τους πολλαπλούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο.

Για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διενήργησαν ελέγχους στον νομό Ηρακλείου σε επιχειρήσεις παραγωγής αλκοολούχων ποτών και κατάσχεσαν συνολικά από δύο επιχειρήσεις ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης 10.177 λίτρων, 18.431 φιάλες ούζου και 21.757 φιάλες αλκοολούχων ποτών, καθώς και 3.000 λίτρα τσικουδιάς. Ο εκπρόσωπος μίας επιχείρησης συνελήφθη και οδηγήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας. Οι διαφυγόντες δασμοί και λοιποί φόροι ανέρχονται κατά προσέγγιση στο ποσό των 494.791 ευρώ.
Κατά τα άλλα χθες ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων επιχειρώντας να περιορίσει την ακραία φοροδιαφυγή που καταγράφεται φέτος σε ολόκληρη της επικράτεια έδωσε εντολή για διευρυμένους ελέγχους κυρίως σε κατηγορίες επαγγελμάτων που ο νόμος τους έχει ευεργετήσει.

Για παράδειγμα στο πρώτο κύμα ελέγχων θα βρεθούν γιατροί, φροντιστήρια και συνεργεία αυτοκινήτων. Και αυτό καθώς για τους παραπάνω επαγγελματίες έχει καταργηθεί το πελατολόγιο (βιβλίο ασθενών, βιβλίο εκπαιδευόμενων και βιβλίων εισερχόμενων αυτοκινήτων). Καθώς λοιπόν οι ελεγκτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα βιβλία τους, δόθηκε εντολή να «κατασκηνώσουν» οι ελεγκτές έξω από τα γραφεία τους και να ζητούνται οι αποδείξεις από τους πελάτες!