Όπισθεν ολοταχώς της κυβέρνησης και στο φορολογικό

Όπισθεν ολοταχώς της κυβέρνησης και στο φορολογικό

Όπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση και στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο τελικά δεν θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και ανακοινώσεις, το σχέδιο για το Περιουσιολόγιο και για τις αδήλωτες καταθέσεις πάει προς Ιανουάριο.

Και προφανώς όχι γιατί οι δανειστές δεν θέλουν να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αφού άλλωστε η μόνιμη επισήμανσή τους σε όλες τις εκθέσεις τους είναι ότι η αυξημένη φορολογία που επιβάλλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις οφείλεται στην ανικανότητά τους να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Αλλά, πολύ απλά, διότι οι προτάσεις που παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο, για μια ακόμη φορά, δεν συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, με το συγκεκριμένο σχέδιο, η μόνη «επιτυχία» θα ήταν η συνέχιση της ταλαιπωρίας των απλών και συνεπών φορολογουμένων.

Επί της ουσίας δηλαδή, μηδέν εις το πηλίκον. Επομένως εις το άγνωστο μέλλον και περιουσιολόγιο και αδήλωτες καταθέσεις, εκτός φυσικά εάν το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει σύντομα να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο θα οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα του εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα του δημοσίου.

Διευκρινήσεις για το αφορολόγητο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μετά την άκαρπη συνάντησή του με το κουαρτέτο, έσπευσε πάντως να δώσει πρόσθετες διευκρινίσεις όσον αφορά το αφορολόγητο και τη συλλογή αποδείξεων μετά το χθεσινό αλαλούμ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι από το 2016 όσες δαπάνες δηλώνονται στη φορολογική δήλωση, δηλαδή ενοίκια, δίδακτρα, αμοιβές οικιακού προσωπικού, αγορές ακινήτων, ΙΧ, σκαφών αναψυχής, ιατρικές δαπάνες, διατροφές κ.α, θα πρέπει να γίνονται είτε μέσω καρτών, είτε από τον γκισέ της τράπεζας.

Για να χτιστεί εξάλλου το αφορολόγητο θα πρέπει ο κάθε φορολογούμενος να μαζεύει αποδείξεις για το 10% του εισοδήματος του με πλαστικό χρήμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από μια ηλικία και πάνω, ίσως τα 75 έτη, να μην ισχύει η συγκεκριμένη υποχρέωση, όπως επίσης και για κάποιες περιφέρειες.

Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε πάντως ότι για τα φετινά εισοδήματα δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ που ισχύει στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται μέσω τραπέζης.