Ολοκληρώνεται η πώληση του ΔΕΣΦΑ

Ολοκληρώνεται η πώληση του ΔΕΣΦΑ

Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του ΔΕΣΦΑ (due diligence) από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, τον αντίστοιχο ιταλικό Διαχειριστή, Snam και την σύμπραξη Enagas-Fluxys, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ποσοστό τουλάχιστον 17% από το 66% της αζέρικης Socar.

Μέχρι τέλη του Ιανουαρίου, εξάλλου, αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, από την αξιολόγηση των οποίων θα κριθεί και η επιλογή του δεύτερου, ξένου, επενδυτή στο ΔΕΣΦΑ.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε.

Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν έβαλε βέτο στην απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, καθώς πρόκειται για τρίτη, εκτός Ε.Ε., χώρα. Η Socar αποδέχθηκε τελικά να πωλήσει ένα ποσοστό από το αρχικό 66% που ήθελε στο ΔΕΣΦΑ σε ευρωπαϊκή εταιρία, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει εν τέλει την παρουσία της σε κοινοτικό έδαφος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να αλλάξει, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της ζήτησης του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά.

«Προφανώς τις παίρνουν υπόψη τους οι επενδυτές», είπε, ενώ έθεσε θέμα και για τις νέες ταρίφες που θα ισχύσουν από το 2016. «Αυτά είναι θέματα που ενδιαφέρουν τους επενδυτές», επισήμανε, χωρίς, όμως, να υπεισέρχεται σε άλλες λεπτομέρειες.

Έσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι υπάρχει ζωηρό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την απόκτηση του 17% του ΔΕΣΦΑ.