Οι δύσκολες επιλογές του Μπάιντεν στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους
AP
AP

Οι δύσκολες επιλογές του Μπάιντεν στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους

Στη διαμάχη για την αύξηση της οροφής χρέους των ΗΠΑ, οι επιλογές του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν είναι οι καλύτερες. Άσχετα με το αν πετύχει συμφωνία με τους πολιτικούς του αντιπάλους ή όχι, ο πολιτικός αντίκτυπος που θα αντιμετωπίσει θα είναι αρνητικός.

Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της από την 1η Ιουνίου αν ο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν καταλήξουν σε συμφωνία και όλοι οι δρόμοι μπροστά ενέχουν πολιτικά ρίσκα για τον πρόεδρο.

Ένα τεχνικό default, μια αθέτηση πληρωμών από τις ΗΠΑ, μπορεί να σπρώξει την οικονομία τους σε ύφεση και ενδεχομένως να προκαλέσει χρηματοοικονομικό χάος παγκοσμίως, ενώ ο Μπάιντεν θα δίνει τη μάχη της επανεκλογής του.

Μη εφαρμοσμένοι τρόποι πληρωμής των λογαριασμών της κυβέρνησης χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου θα έχουν οικονομικά κόστη και θα φέρουν τον Αμερικανό πρόεδρο προ δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, όπως ποιες υποχρεώσεις θα πληρώνονται πρώτες.

Ακόμη και τώρα που συζητά για δημοσιονομικές περικοπές με τους Ρεπουμπλικάνους, υπάρχει αρνητικός πολιτικός αντίκτυπος στους κόλπους των προοδευτικών Δημοκρατικών. Ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν οπισθοδρομεί μετά την άρνησή του να διαπραγματευτεί πάνω στο ζήτημα της αύξησης του ορίου δανεισμού.

Για μεγάλο διάστημα φέτος ο Λευκός Οίκος επέμενε ότι δεν θα διαπραγματευόταν πάνω στο ζήτημα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έλεγαν ότι η όποια αύξηση του ορίου θα πρέπει να συνοδευτεί με περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες η θέση του Λευκού Οίκου είναι να παγώσουν οι κυβερνητικές δαπάνες στα σημερινά επίπεδα για άλλον ένα χρόνο. Οι Ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν την πρόταση αυτή ως ανεπαρκή. Ο Κέβιν Μακ Κάρθι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, προσπαθεί να αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις για όσους λαμβάνουν επιδόματα από την κυβέρνηση.

Η απόφαση του Biden να παίξει μπάλα με τους Ρεπουμπλικανούς έχει ανησυχήσει μέλη του κόμματός του. Ομάδα 66 Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν ζητώντας του να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις.

«Πιστεύουμε ότι υποχωρήσεις στις οικονομικές απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων  και διαπραγματεύσεις για καταστροφικές περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού είναι αντίθετες στις Δημοκρατικές μας αξίες», τόνιζαν στην επιστολή.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος τελικά συμφωνήσει σε όρια για τις δημοσιονομικές δαπάνες, αυτό θα περιορίσει τις επιλογές του πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024. Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος μπορεί να υποστηρίξει ότι ένας διακομματικός συμβιβασμός είναι παράδειγμα υπεύθυνης διακυβέρνησης.

Χωρίς τη δυνατότητα να δανειστεί περαιτέρω, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει φορολογικά έσοδα και θα είναι σε θέση να πληρώσει κάποιους από τους λογαριασμούς της. Όμως, δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν το έχει θέσει ξεκάθαρα: «Θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες επιλογές αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους». Σύμφωνα με κρατικά έγγραφα της περιόδου 2011-13, τότε που το Κογκρέσο φλέρταρε επικίνδυνα με αθέτηση πληρωμών, το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα είχαν συζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στις πληρωμές τόκων στο κυβερνητικό χρέος. Η επιλογή αυτή μπορεί να περιορίσει το ενδεχόμενο χάους στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο πρόεδρος Biden έχει πει ότι σκέπτεται να κάνει χρήση του άρθρου 14 του συντάγματος και να αγνοήσει ουσιαστικά το όριο χρέους αν το Κογκρέσο αποτύχει να συμφωνήσει στην αύξηση του έγκαιρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος «δεν πρέπει να τίθεται σε αμφιβολία».

Οι οπαδοί της λύσης αυτής, μεταξύ τους και αριθμός προοδευτικών πολιτικών, ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο αυτό με το επιχείρημα ότι το να θέτεις όριο χρέους είναι αντισυνταγματικό και να συνεχίσει τον δανεισμό για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, μια τέτοια επιλογή είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει κύμα αγωγών. Η υπουργός Οικονομικών έχει πει ότι θεωρεί μια τέτοια επιλογή «νομικά αμφισβητήσιμη» και έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να οδηγήσει σε συνταγματική κρίση.