Ο W. Buffett, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Bank of America

Ο W. Buffett, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Bank of America

Ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett είναι από χθες ο μεγαλύτερος μέτοχος της Bank of America. Όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Wall Street, η εταιρεία του Warren Buffett, Berkshire Hathaway, άσκησε το δικαίωμά της για αγορά 700 εκατ. μετοχών της BofA σε τιμή αισθητά χαμηλότερη της τιμής κλεισίματος, υπερτριπλασιάζοντας την επένδυση που έκανε ο Buffett πριν από έξι χρόνια.

Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, η Berkshire Hathaway είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος στη Bank of America που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, κατέχοντας ποσοστό 6,6%. Παράλληλα, διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών (10%) και στη Wells Fargo, την τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, όπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλείται το Reuters. Ταυτόχρονα, η Berkshire Hathaway κατέχει μερίδιο και στην JPMorgan που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Bank of America, η Berkshire άσκησε το δικαίωμά της για απόκτηση μετοχών της τράπεζας αντί του ποσού των 7,14 δολαρίων έκαστη, τίμημα αισθητά χαμηλότερο από τα 23,58 δολάρια που ήταν η τιμή κλεισίματος της μετοχής.

Σημειώνεται πως το 2011 ο Buffett είχε επενδύσει πέντε δισ. δολάρια στην BofA με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές και το δικαίωμα να αγοράσει κοινές μετοχές. Με τη χθεσινή συναλλαγή, ο Buffett μετέτρεψε τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές.

Με ανακοίνωσή της, τον Ιούνιο, πάντως, η Berkshire είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να μετατρέψει σε κοινές τις προνομιούχες μετοχές της, όταν η BofA θα αποφάσιζε να αυξήσει το διανεμόμενο μέρισμα.

«Το 2011 καλωσορίσαμε την Berkshire Hathaway ως μέτοχο και τώρα εκτιμούμε την συνεχή της υποστήριξη ως το μεγαλύτερο μέτοχό μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της BofA, Brian Moynihan, μετά την είδηση της συναλλαγής.

Η αξία των κοινών μετοχών που κατέχει πλέον η Berkshire Hathaway στην BofA υπολογίζεται σε συνολικά 16,5 δισ. δολάρια.