Ο Σταθάκης υπογράφει τις συμβάσεις που καταψηφίζει ο υφυπουργός του

Ο Σταθάκης υπογράφει τις συμβάσεις που καταψηφίζει ο υφυπουργός του

Του Γιώργου Φιντικάκη

Και με τους επενδυτές, αλλά και εναντίον, και υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων, και με όσους τις πολεμούν, προκειμένου όλοι να είναι ικανοποιημένοι.

Το σουρεαλιστικό αυτό μοντέλο αλά παλαιού ΠΑΣΟΚ με το οποίο πολιτεύεται χρόνια τώρα η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή του "απ' όλα", προκειμένου ει δυνατόν όλοι να μην δυσαρεστείται κανείς, πρόκειται να επαναληφθεί σήμερα, μέσα αλλά και έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μεσογείων.

Εντός του υπουργείου, παρουσία των επενδυτών, ο Γ.Σταθάκης θα υπογράφει χαμογελαστός δύο νέες συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, ωστόσο έξω από αυτό θα διαδηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, δηλαδή το κόμμα απ' όπου προέρχεται ο υφιστάμενός του, υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς.

Στην πρόσκληση που απέστειλε το ΥΠΕΝ, δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του υφυπουργού, ο οποίος για ευνόητους προφανώς λόγους, μάλλον δεν θα παρευρίσκεται στη τελετή, πόσο μάλλον όταν απέναντι από το υπουργείο, μέλη του κόμματός του θα διαμαρτύρονται κατά των εξορύξεων, όπως έκανε και ο ίδιος στο παρελθόν.

"Διαδήλωνα και εγώ κατά των εξορύξεων, είχα πάει στις κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα", είχε πει χαρακτηριστικά πέρυσι ο Γ.Δημαράς, ο οποίος προφανώς και θα καταψηφίσει τις συμβάσεις όταν θα έρθουν στο Κοινοβούλιο. Το προαναγγέλλει άλλωστε η χθεσινή ανακοίνωση των Οικολόγων σύμφωνα με την οποία "δεσμεύονται οι δύο βουλευτές μέλη τους (σσ: Δημαράς-Τσιρώνης) ότι θα καταψηφίσουν τη κύρωση των συμβάσεων στη Βουλή". Το ίδιο θεσμικό παράδοξο είχε επαναληφθεί το Μάρτιο του 2018, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Τσιρώνης, όπως τώρα πρόκειται να κάνει ο κ. Δημαράς, είχε καταψηφίσει τις συμβάσεις της δικής του κυβέρνησης, για τα οικόπεδα στη Δ. Ελλάδα.

Ο κ. Δημαράς δεν έχει πάρει αρμοδιότητες γύρω από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αλλά παρ' ότι το χαρτοφυλάκιό του είναι αμιγώς περιβαλλοντικό, εντούτοις ουκ ολίγες φορές, προκαλεί ερωτήματα πως γίνεται να συνυπάρχει αρμονικά στο συγκεκριμένο υπουργείο, ένας ορκισμένος πολέμιος των ορυκτών καυσίμων, δηλαδή του πετρελαίου, του λιγνίτη και του φυσικού αερίου.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου ενόψει εκλογών οι αντιδράσεις κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων πληθαίνουν, και προφανώς ενισχύονται από ανακοινώσεις όπως ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς, θα καταψηφίσει τις συμβάσεις.

Ασφαλώς ουδείς θα συναινούσε σε εξορύξεις που θα προκαλούσαν μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, μόνιμη όχληση στην περιοχή ή εναπόθεση των απορριμμάτων από τις γεωτρήσεις στη θάλασσα και στην κοντινότερη στεριά. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι όλες αυτές οι ανησυχίες να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες, δημοτικούς συμβούλους, υποψήφιους βουλευτές, και φυσικά την ίδια κυβέρνηση, υπάρχει διαφορά.

Το μοτίβο όμως είναι γνωστό. Το εφάρμοσε με αριστοτεχνικό τρόπο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα στα αεροδρόμια και το Ελληνικό, το είδαμε πάλι πρόσφατα στον ΟΛΠ. Και υπέρ αλλά και εναντίον των επενδύσεων, και οι δανειστές να μένουν ικανοποιημένοι, αλλά και με κάθε ευκαιρία να ταΐζει "αριστερές" καραμέλες την πελατεία της, όπως οι διάφορες Επιτροπές Αγώνα και οι Οικολόγοι Πράσινοι.