Ο… ωκεανός της κυβερνοασφάλειας και η επένδυση του EOS στην Obrela Security Industries

Ο… ωκεανός της κυβερνοασφάλειας και η επένδυση του EOS στην Obrela Security Industries

Σε μια συγκυρία τεχνολογικής επανάστασης όπου το γενικευμένο «μπουμ» των ψηφιακών υπηρεσιών λόγω της πανδημίας οδηγεί ταχέως σε μια εντελώς νέα εποχή την ανθρωπότητα αλλά και τις επιχειρήσεις, το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity) εξελίσσεται σε κορυφαία προτεραιότητα και πραγματική πρόκληση παγκοσμίως. 

Ποτέ η ανθρωπότητα, η διεθνής οικονομία και το παγκόσμιο επενδυτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ήταν τόσο διασυνδεδεμένο όσο σήμερα, ενώ το 2020 έφερε κυριολεκτικά μια πρωτοφανή έκρηξη, αλλάζοντας μια για πάντα τα δεδομένα. Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον, η ανάγκη για θωράκιση από κακόβουλες επιθέσεις είναι πιο αναγκαία και επιτακτική από ποτέ. 

Ιδιώτες, εταιρείες, κρατικοί οργανισμοί και πάσης φύσεως φορείς είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν αποτελεσματικά τείχη προστασίας γύρω από τα κρίσιμα δεδομένα και τις υποδομές τους. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις κυβερνοασφάλειας αναμένεται να εκτοξευτούν πάνω από τα 60 δισ. δολάρια το 2020 αλλά και το 2021. 

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο ήρθε πρόσφατα η επένδυση του EOS Hellenic Renaissance Fund στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security) Obrela Security Industries. Το EOS, το οποίο διαχειρίζεται η EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη, επένδυσε 4,5 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου κατέχοντας πλέον μειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο της Obrela. Ήταν η τέταρτη επενδυτική κίνηση που έχει κάνει το fund στην Ελλάδα. 

Η Obrela Security Industries ιδρύθηκε το 2009 στην Αθήνα από τους Γεώργιο Πατσή και Γεώργιο Δάγλα, διευθύνεται από τον πρώτο και δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών Kυβερνοασφαλειας (Cyber Security Services). Διαθέτει πελάτες απ’ όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας, ενώ έχει απλώσει τις υπηρεσίες της σε οκτώ χώρες όπως Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο, Ιορδανία και Φιλιππίνες. 

Το επιχειρησιακό κέντρο και το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας βρίσκεται στην Αθήνα απασχολώντας περισσότερα από 50 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, διατηρεί παρουσία και γραφεία τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Ντουμπάι, με στόχο την προώθηση των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των διεθνών πελατών της. Μέσα σ’ αυτά τα δέκα χρόνια η Obrela έχει πετύχει σημαντική διεθνοποίηση, καθώς από το εξωτερικό έρχεται πάνω από το 80% του κύκλου εργασιών της. 

Ειδικά την τελευταία τριετία η Obrela Security Industries έχει πετύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, έχοντας μηδενικό δανεισμό, ενώ διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Συγκεκριμένα την τελευταία τριετία τόσο οι πωλήσεις όσο και η κερδοφορία της εταιρείας τριπλασιάστηκαν κερδίζοντας σημαντικά συμβόλαια με μεγάλους πελάτες/εταιρείες σε ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές όπως της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Για το 2020 η κερδοφορία της εταιρείας σε επίπεδο EBITDA αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. 

Η Obrela έχει λάβει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στον χώρο των υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας (“European Noteable MSS Vendor_Gartner 2019”, “Editor’s Choice MDR Award in Cyber Defense Magazine’s_Cyber Defense Global Awards 2018”) και πιστοποιήσεις ISO για τις υπηρεσίες και τη δομή λειτουργείας της.

Οι κινήσεις που θα γίνουν μετά την επένδυση της EOS 

Μέσω της στήριξης από τα κεφάλαια της EOS, το πλάνο περιλαμβάνει ενίσχυση των επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) που σχετίζεται κυρίως με το λογισμικό της Obrela,“The Swordfish Platform”. Επίσης, θα αναπτυχθεί σημαντικά το τμήμα πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό με την αναγκαία στελέχωση από ομάδες μηχανικών σε επίπεδο pre και aftersales και θα διατεθούν αναγκαίοι πόροι για την αποτελεσματικότερη προώθηση των υπηρεσιών της εταιρείας μέσω της ενίσχυσης του τμήματος marketing.

Σημειώνεται ότι η Obrela Security Industries δραστηριοποιείται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Managed Detection and Response Services (MDR), με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 20%, οι οποίοι αναμένεται να επιταχυνθούν στην μετάCovid εποχή λόγω της επιτακτικής ανάγκης για Κυβερνοασφάλεια στα νέα μοντέλα τηλεργασίας που δοκιμάζουν οι επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη αγορά των MDR Services αποτελεί το δυναμικότερο υποκλάδο της παγκόσμιας αγοράς των Cyber Security Services (συνολικό μέγεθος 64 δισ. για το έτος 2020 σύμφωνα με την Gartner).