Ο διπλός πληθωριστικός πονοκέφαλος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ενέργεια - τρόφιμα

Ο διπλός πληθωριστικός πονοκέφαλος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Διπλός πληθωριστικός πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο που δεν έχει το περιθώριο εφησυχασμού παρά την πτώση στον ρυθμό αύξησης που ανακοινώθηκε χθες από την Eurostat. H τιμή του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος τραβάνε και πάλι την ανηφόρα. Στο πετρέλαιο, τα πράγματα είναι μέχρι τώρα καλύτερα αλλά έχουμε μπροστά μας τις αποφάσεις για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο κάτι που ουδείς γνωρίζει ποια επίπτωση θα έχει στην τιμή του «μαύρου χρυσού».

Και δεν είναι μόνο το ενεργειακό. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι το τρόφιμο αναδεικνύεται σε πολύ μεγάλο πρόβλημα ενώ ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη φαίνεται να έχουν βρει ακόμη την κορύφωση του πληθωριστικού φαινομένου όσον αφορά στα προϊόντα διατροφής.

Πονοκέφαλος μεγάλος καθώς τα τρόφιμα έχουν μεγάλη στάθμιση στο καλάθι του δείκτη τιμών καταναλωτή ενώ πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά κλιμάκια που αναγκάζονται να διαθέτουν ολοένα και υψηλότερο κομμάτι του εισοδήματός τους για να καλύπτουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες.

Ο Νοέμβριος ήταν πολύ καλός μήνας όσον αφορά στο μέτωπο της ενέργειας. Η Ελλάδα κατέγραψε τον μικρότερο «ενεργειακό πληθωρισμό» σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς σε πολλά προϊόντα -πχ στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο- οι φετινές τιμές έχουν πλησιάσει πολύ τις αντίστοιχες περυσινές.

Ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης, μέχρι και χθες η τιμή διάθεσης ήταν ουσιαστικά αντίστοιχη με την περυσινή. Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, η μέση χρηματιστηριακή τιμή έκλεισε τον Νοέμβριο στα 220 ευρώ γράφοντας ουσιαστικά τιμή αντίστοιχη με αυτή στο τέλος του 2022. Όμως ο Δεκέμβριος ξεκινάει με μεγάλη ανησυχία. Το ρεύμα έχει εκτοξευτεί τα τελευταία 24ωρα πάνω από τα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το φυσικό αέριο, άφησε τα διψήφια νούμερα που δοκίμασε πριν από λίγες εβδομάδες και επέστρεψε στην περιοχή των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Είναι ένα ερώτημα αν αυτή η ανοδική τάση σε φυσικό αέριο και ρεύμα θα συνεχιστεί. Εδώ πλέον διακυβεύονται οι τιμές που θα πληρώνουμε στην ενέργεια από τον Ιανουάριο, στην καρδιά δηλαδή του χειμώνα. Προς το παρόν, είναι ξεκάθαρο το τοπίο μόνο για τον Δεκέμβριο. Το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την μείωση της επιδότησης φαίνεται ότι θα παραμείνει -σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο- στην περιοχή των 1,2 ευρώ ανά λίτρο αρκεί να μην υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη είτε από το μέτωπο του ρωσικού πετρελαίου είτε από τον ΟΠΕΚ. Από την άλλη, το φυσικό αέριο, θα πωλείται και για τον Δεκέμβριο προς 12-13 λεπτά η κιλοβατώρα. Από εκεί και πέρα, άγνωστο…