Επέκταση συμφωνίας για τα σιτηρά: Πράσινο φως από Μόσχα - Συνεχίζονται οι συνομιλίες
AP Photo/Gideon Maundu, File
AP Photo/Gideon Maundu, File

Επέκταση συμφωνίας για τα σιτηρά: Πράσινο φως από Μόσχα - Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διευκολύνει τις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τα λιμάνια της νότιας Μαύρης Θάλασσας έχει παραταθεί για 60 μέρες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα το ίδιο πρακτορείο μετέδιδε ότι η συμφωνία θα παραταθεί αυτόματα μετά τη λήξη της στις 18 Μαρτίου, εάν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Ρωσία πρότεινε τη Δευτέρα την ανανέωση της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μόνο για το ήμισυ της διάρκειας των 120 ημερών της προηγούμενης ανανέωσης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι η ακεραιότητα της συμφωνίας θα παραμείνει άθικτη.

«Εάν τα μέρη δεν έχουν αντιρρήσεις, η συμφωνία θα συνεχιστεί μετά τις 18 Μαρτίου», ανέφερε η πηγή που επικαλείται το TASS.

Η πηγή δήλωσε ότι η χρονική διάρκεια της παράτασης δεν έχει σημασία.

«Εάν η συμφωνία παραταθεί για 60 ημέρες, θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά τις 18 Μαρτίου και μετά τις 60 ημέρες ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη μπορεί να θέσει το θέμα της καταγγελίας της», πρόσθεσε η πηγή.

Πάντως, από την πλευρά του το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την επέκταση της συμφωνίας συνεχίζονται. Αναφέρει ωστόσο ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει για την επέκταση των 60 ημερών. Ωστόσο, η Ουκρανία επιμένει ότι η συμφωνία επιτρέπει επέκταση μόνο 120 ημερών. 

Και τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με όλα τα μέρη διευκρινίζοντας ότι οι κατ' ιδίαν συνομιλίες ήταν αυτές που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.