Μορφή χιονοστιβάδας οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

Μορφή χιονοστιβάδας οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

Μορφή χιονοστιβάδας  παίρνουν οι αντιδράσεις των ελευθερών επαγγελματιών και των επιστημόνων ενάντια ενάντια στο χαράτσι 20% επί του εισοδήματός τους για τον κλάδο της κύριας σύνταξης  που επιβάλλει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 οι φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων της χώρας, οι  ελευθεροι επαγγελματίες, προχωρούν σε 24ωρη απεργία με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην εφαρμογή του προτεινόμενου ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας αλλα και η ΓΣΒΕΕ  αποφάσισαν  το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την 4η Φεβρουαρίου 2016.

Παράλληλα, με το κλείσιμο των καταστημάτων, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ, ομόφωνα πήρε και τις εξής αποφάσεις:

-Πραγματοποίηση πανελλαδικού πανεμπορικού συλλαλητηρίου την ίδια ημέρα, 4 Φεβρουαρίου, στην έδρα της ΕΣΕΕ, στην οδό Μητροπόλεως και κάλεσμα σε όλους τους εμπόρους, τους εμπορικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες από όλη την επικράτεια, να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό.

-Άμεση ενημέρωση όλων των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα για τις θέσεις, τις παρατηρήσεις και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΕΣΕΕ επί του ασφαλιστικού σχεδίου.

-Συνάντηση εντός της τρέχουσας εβδομάδος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενημέρωσή τους για τις θέσεις της ΕΣΕΕ και τις επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σχέδιο στην κοινωνική συνοχή του εμπορικού κόσμου.

-Συνεργασία με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και το πανελλαδικό όργανο των εργαζομένων στο εμπόριο, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων στα πλαίσια του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων

Παράλληλα την αντίθεσή τους στην αύξηση των εισφορών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέφρασαν στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο οι πρόεδροι του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Υποστήριξαν ότι θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα στην αγορά ενώ θεωρούν αδύνατο το ασφαλιστικό να γίνει αποδεκτό από τους ελεύθερους επαγγελματίες, διότι, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, καλούνται να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% των εισοδημάτων τουςΚατά την διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων παρουσίασαν στον κ. Κατρούγκαλο στοιχεία, που δείχνουν ότι η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε ύψος 20% επί του εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρύνει υπέρογκα κάποιες ομάδες, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά στο κράτος, το 80% του εισοδήματός τους.

Συμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασιας Γ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι:

1.Για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 έως 50.000 ευρώ το υπουργείο θα προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου πλαφόν καταβολής εισφορών, με στόχο η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να μην είναι υπέρογκη.

2.Oι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για μια τριετία, θα εντάσσονται σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία σε σχέση με τους μισθωτούς, όπως θα ισχύσει και για τους αγρότες, όπου το 20% υπολογίζεται επί των 486 ευρώ μηνιαίου εισοδήματος, έναντι 568 ευρώ.

Στο μεταξύ κλιμακώνονται και  οι κινητοποιήσεις των επιστημόνων  ενάντια στο χαράτσι 20% επί του εισοδήματός τους για τον κλάδο της κύριας σύνταξης. Ετσι:

-Την Τετάρτη στις 12.30μμ έχουν καλέσει στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τους 300 βουλευτές της χώρας, για να τους ενημερώσουν για τη θέση τους.

-Την Πέμπτη στις 11.30πμ καλούν σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

-Την Παρασκευή καλεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όλους τους φορείς των επαγγελματιών, των επιστημόνων αλλά και των εργαζομένων σε συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό στα γραφεία του.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε  χτες  ο κ. Αλεξανδρής, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε ότι ο μέχρι τώρα διάλογος με την κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο κ. Στασινός από το ΤΕΕ δήλωσε πως η ημέρα της εφαρμογής του σχεδίου δεν θα βρει τους μηχανικούς να ασκούν πια το επάγγελμά τους. Ο κ. Βλασταράκος, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί τους ιατρούς στη μετανάστευση. Ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Γκούτης ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο. Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Μαρμαράς τόνισε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στην υπαλληλοποίηση όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και τη μετατροπή του κράτους σε μεγαλομέτοχο των επιχειρήσεων τους και τους ίδιους σε μικρομέτοχους.

Διαβάστε ακόμη:

- Κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη τη χώρα

- ΠΝΟ: Δένουν κάβους τα πλοία, Τετάρτη και Πέμπτη, για το ασφαλιστικό

- Κινητοποιήσεις και από την Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών