Σταθερές διατηρεί η Moody'' s τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντανακλώντας την εκτίμηση για μερική βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών και της ποιότητας των δανείων την περίοδο 2017-18, η οποία αντισταθμίζεται από το πολύ υψηλό επίπεδο προβληματικών δανείων. Το outlook εκφράζει την εκτίμηση του οίκου για το πως θα εξελιχθεί η τραπεζική πιστοληπτική ικανότητα στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.
«Τα προβληματικά δάνεια παραμένουν μία σοβαρή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να μειώνονται από περίπου 45% των συνολικών δανείων στο τέλος του 2016 κατά την προβλεπόμενη περίοδο», σημειώνει ο αναλυτής της Moody'' s, κ. Νώντας Νικολαΐδης. «Αναμένουμε επίσης οι τράπεζες να παραμείνουν οριακά κερδοφόρες την περίοδο 2017-18».
Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μία σημαντική πρόκληση για την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40% έως το 2019, που καθορίστηκε από τον SSM και την ΤτΕ. Ενώ κάθε τράπεζα έχει δεσμευτεί σε ένα πλάνο τριμηνιαίας μείωσης, το μη αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο και οι χαμηλές τιμές ακινήτων θα δυσκολέψουν τις τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των NPEs κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.
Η Moody'' s αναφέρει ότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσει να είναι γεμάτο προκλήσεις και σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να χρηματοδοτείται εγκαίρως από τους επίσημους πιστωτές της. Προβλέπει δε, την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,5% το 2017 και στο 2% το 2018, από 0% το 2016. Η καταναλωτικά δαπάνη και οι επενδύσεις θα είναι περιορισμένες, με την ανεργία να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, στο 23,5% τον Δεκέμβριο του 2016, και οι τιμές των ακινήτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει κάποια βελτίωση στα προ φόρων κέρδη των τραπεζών καθώς τα επιτοκιακά περιθώρια ωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος της ΕΚΤ και του διατραπεζικού δανεισμού, όσο οι τράπεζες στρέφονται μακριά από τον πιο ακριβό ELA και από ενέργειες περιστολής δαπανών.
Ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες των τραπεζών είναι ισχυροί – με τον δείκτη κοινών κεφαλαίων CET1 γύρω στο 17% στο τέλος του 2016 – ο αναβαλλόμενος φόρος αποδυναμώνει την ποιότητά τους. Σχεδόν τα μισά κεφάλαια είναι σε μορφή αναβαλλόμενης φορολογίας, τα οποία η Moody'' s θεωρεί χαμηλής ποιότητας δεδομένου ότι η δυνατότητα μετατροπής τους σε μετρητά ή ομόλογα εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου.
Τέλος, η εξάρτηση από τη χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο, καθώς το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των τραπεζών να φέρουν πίσω τις καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα. Παρ'' όλα αυτά, ο οίκος σημειώνει ότι η χρηματοδότηση τόσο από την ΕΚΤ όσο και την ΤτΕ έχει μειωθεί κοντά στο 20% του συνολικού ενεργητικού τον Μάρτιο του 2017 από 32% τον Σεπτέμβριο του 2015.