Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τρίμηνο φωτιά - Όλα τα δικαιολογητικά και οι φόροι

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τρίμηνο φωτιά - Όλα τα δικαιολογητικά και οι φόροι

Μια από τις πρώτες… στατιστικές που επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα είναι αυτή που αφορά στον αριθμό των μεταβιβάσεων ακινήτων. Περισσότερες από 100.000 συναλλαγές έχει καταγράψει μέχρι τώρα η ΑΑΔΕ, αριθμός αντίστοιχος με αυτόν που έγινε στο αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ποια είναι η καταλληλότερη περίοδος για να κάνετε μεταβίβαση ακινήτου; Από πότε θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων; Από πότε θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτου;

Ποια είναι η καταλληλότερη περίοδος για να κάνετε μεταβίβαση ακινήτου

Η «απειλή» ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών σπρώχνει ολοένα και περισσότερους στα συμβολαιογραφικά γραφεία λόγω της αγωνίας για αύξηση του φόρου και των εξόδων που θα επιβληθούν. Σε μεγάλο βαθμό ο φόβος είναι δικαιολογημένος καθώς με την αύξηση της τιμής ζώνης, επηρεάζεται και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου (ένας φόρος που πληρώνεται από τον αγοραστή και όχι από τον πωλητή) και τα μεταβιβαστικά έξοδα. 

Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου είναι η καταλληλότερη περίοδος για να γίνουν οι μεταβιβάσεις καθώς μέχρι τότε:

  1. Ισχύουν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κάτι που σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται ούτε οι φόροι ούτε τα μεταβιβαστικά έξοδα και
  2. Δεν απαιτείται η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου για να προχωρήσει η αγοραπωλησία κάτι που σημαίνει ότι και ο πωλητής απαλλάσσεται από μια σημαντική δαπάνη που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1000 ευρώ.

Από πότε θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Για το τελευταίο τρίμηνο, επίσης δεν θα ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ισχύουν από την 1/1/2022. 

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Ωστόσο, είναι πιθανό να μην υπάρξει άλλη παράταση στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και ο νόμος να τεθεί κανονικά σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου.

Αγορά ακινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αφορολόγητο

Εφόσον πληρούν το δικαίωμα για απόκτηση κύριας κατοικίας (να μην υπάρχει πλήρης κυριότητα σε ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες), θα έχουν αφορολόγητο της τάξεως των 300.000 ευρώ. Πρακτικά αυτό μηδενίζει τον φόρο μεταβίβασης για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων

Φορολόγηση αγοράς εξοχικού ή δευτερεύουσας κατοικίας

Η αγορά εξοχικού ή δευτερεύουσας κατοικίας φορολογείται με 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο. Με τα έξοδα μεταβίβασης, την αμοιβή του συμβολαιογράφου, χρήματα που παίρνει το υποθηκοφυλακείο κλπ, ο τελικός λογαριασμός φτάνει περίπου στο 5-6%.

Αναγραφή τιμής ακινήτου στο συμβόλαιο

Στο συμβόλαιο δεν πρέπει να γράφεται χαμηλότερη τιμή από την αντικειμενική αξία.

Πληρώνει φόρο ο πωλητής;

Ο πωλητής δεν πληρώνει κανέναν φόρο και το μόνο που χρειάζεται είναι να εκδώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Το κυριότερο είναι η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα χωρίς την οποία μεταβίβαση δεν προχωράει.

Εδώ και λίγες ημέρες όλες οι δηλώσεις για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση προσέλευσης στη Δ.Ο.Υ. Αυτό απαλλάσσει τον αγοραστή από την ταλαιπωρία του ραντεβού η οποία είναι σημαντική εν μέσω πανδημίας καθώς προϋποθέτει αναμονή αρκετών εβδομάδων, ανάλογα και με την κίνηση σε κάθε εφορία.