Μείωση 39% σημείωσαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2015

Μείωση 39% σημείωσαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2015

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν 29 εξαγορές και συγχωνεύσεις (ΕΑΣ) στην Ελλάδα, αξίας 1,4 δισ. ευρώ περίπου ή 39% λιγότερο από ότι το 2014, σύμφωνα με μελέτη της PwC που παρουσιάστηκε σήμερα.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την μελέτη, θα μπορούσε να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα. Το 2015 έγιναν δύο εθνικές εκλογές, ένα δημοψήφισμα, επιβλήθηκαν τραπεζική αργία και περιορισμός κίνησης κεφαλαίων και υπεγράφη η τρίτη συμφωνία με τους δανειστές.

Η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά δείχνει αντοχή, επισημαίνεται στην μελέτη.

Το 2015 ήταν, από συναλλακτικής πλευράς, "Annus horribilis" για την χώρα και αναμφισβήτητα μείωσε τις Ε&Σ, αναφέρεται στην μελέτη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά περίπου 7,9 δισ. Ευρώ Το 2015. Ο αριθμός των συναλλαγών ΕΑΣ , ύψους 1,4 δισ., ευρώ είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και μειώθηκε κατά 12% από το 2014. Το μέσο μέγεθος συναλλαγής βρίσκεται στα 47 εκ.ευρώ, 30% χαμηλότερο του 2014.

Οι ιδιωτικοποιήσεις πρακτικά πάγωσαν κατά την διάρκεια του 2015 αγγίζοντας μόλις τα 300 εκατ. ευρώ, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με την μελέτη η άξια των εξαγορών και συγχωνεύσεων την χρονιά που διανύουμε μπορεί να υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ.

Απαραίτητη η ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

«Η αγορά είναι πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή. Τα πολύ μικρά μεγέθη των καθαρά ελληνικών συναλλαγών και τα ελάχιστα διεθνή deals δίνουν το στίγμα. Το 2016 δείχνει δυναμικότερο με τρεις αποκρατικοποιήσεις προς ολοκλήρωση, τις τράπεζες να συνεχίζουν τις αποεπενδύσεις τους και τουλάχιστον δύο μεγάλα deals. Απαραίτητο για την ενίσχυση της ορμής είναι η ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος» εκτίμησε ο Κώστας Μητρόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC, παρουσιάζοντας σήμερα μελέτη της εταιρείας, με θέμα τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016, η αξία των Ε&Σ μπορεί να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, λόγω των ήδη συμφωνημένων, αλλά όχι ολοκληρωμένων, αποκρατικοποιήσεων, της πώλησης της FINANSBANK και μερικών ακόμη συναλλαγών.

Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC, σχολίασε ότι η ελληνική οικονομία είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά δείχνει αντοχή και αν ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επενδυτές μπορεί να αντιδράσουν ιδιαίτερα θετικά. Το πλέον, όμως, απαραίτητο στοιχείο για επενδύσεις, είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα, γενικότερα, πρόσθεσε.

Για τις τράπεζες, η μελέτη αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να διαθέτουν προς πώληση τις μη κύριες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.

Συμπεριλαμβανομένης της Finansbank, η αξία συναλλαγών μπορεί να ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιταχυνθούν. Με την ολοκλήρωση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και επιπλέον μερικών που ενδέχεται να ολοκληρωθούν το 2016, η αξία των συναλλαγών μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, εκτιμά η μελέτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ