Το μεγάλο στοίχημα για το άνοιγμα της εστίασης
Τρεις επιχειρηματίες μιλούν στο Liberal

Το μεγάλο στοίχημα για το άνοιγμα της εστίασης

Δύο είναι οι κλάδοι που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Και οι δύο ανήκουν στον κλάδο Horeca. Πρόκειται για την εστίαση και τον τουρισμό. Οι επιχειρηματίες της εστίασης με ανακούφιση άκουσαν την ανακοίνωση του ανοίγματός της από τις 3 Μαΐου.

Ο κλάδος αισιοδοξεί και προσβλέπει σε μία καλύτερη από πέρυσι τουριστική σεζόν, σταδιακή ανάκαμψη και αύξηση της κατανάλωσης τις πρώτες ημέρες που θα ανοίξει επωφελούμενη από το φαινόμενο του … «ελατηρίου». Δηλαδή από την αύξηση του συσσωρευμένου εισοδήματος που έχει ορισμένα κοινωνικά στρώματα εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown και από τη διάθεση να διασκεδάσουν οι καταναλωτές.

Στην προσπάθειά τους για ανάκαμψη «σύμμαχος» των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση είναι το γενναίο πακέτο μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και το πρόσφατο ΕΣΠΑ που εξαγγέλθηκε. Ωστόσο, ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα και στο άνοιγμα της 3ης Μαΐου δεν είναι στρωμένο με «ροδοπέταλα».

«Το άνοιγμα της εστίασης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Από το να απολυμανθούν οι χώροι, να ενημερωθούν οι προμηθευτές και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες πρώτων υλών. Η ανακοίνωση ότι ανοίγουμε σε μόλις σχεδόν επτά ημέρες αιφνιδίασε τον κλάδο. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία πως θα ανακάμψει ο κλάδος. Αυτή η ανάκαμψη θα έρθει από το 2022, φέτος η χρονιά αναμένουμε να είναι λίγο καλύτερη από πέρυσι» δηλώνει ο Αντώνης Σταύρου, CEO του Kastelorizo Group. Ο ίδιος παρατηρεί πως «το ΕΣΠΑ θα βοηθήσει σημαντικά στην επιβίωση ορισμένων και στην ανάπτυξη όλων. Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι συμμετοχής και βεβαίως να τρέξει το ίδιο το πρόγραμμα».

Από τη μεριά του ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Βareca και ιδιοκτήτης πολλών εστιατορίων σε περιοχές της κοσμικής Αθήνας τονίζει πως «όσοι θέλουν να ανοίξουν μπορούν να το κάνουν. Δε νομίζω πως ο κλάδος αιφνιδιάστηκε, πρόκειται για μία δεδομένα καλή απόφαση. Περιμένουμε να υπάρξει μια χρονιά λίγο καλύτερη από την περυσινή, με ουσιαστική ανάκαμψη από τις αρχές του 2022 και έπειτα», ενώ για τα μέτρα στήριξης που έχουν υιοθετηθεί τονίζει πως «σίγουρα αυτά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως τόσο οι όροι, οι προϋποθέσεις και γενικότερα το πρόγραμμα πρέπει να τρέξει. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που είναι αμφίσημα στο ΕΣΠΑ που πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω, ενώ νομίζω πως πρώτα έπρεπε το ΕΣΠΑ να τρέξει και έπειτα να ανοίξει ο κλάδος ώστε να έχουν οι περισσότεροι κεφάλαιο κίνησης».

Τέλος, ο σύμβουλος εστίασης και γνώστης του κλάδου Νίκος Δαδίτσιος επισημαίνει πως «ο κλάδος σταδιακά θα ανακάμψει. Τα μέτρα στήριξης του κλάδου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όμως η αλήθεια είναι πως δε θα ανοίξουν όλα τα εστιατόρια την ερχόμενη Δευτέρα. Πολλοί αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση για το άνοιγμα της εστίασης και δεν ήταν προετοιμασμένοι. Η διαδικασία μέχρι να ανοίξει ένα εστιατόριο είναι χρονοβόρα», ενώ υπογραμμίζει το ζήτημα του ωραρίου. Όπως λέει χαρακτηριστικά «πρέπει να αποσαφηνιστεί το ωράριο λειτουργίας. Όταν ένα εστιατόριο ξεκινά να σερβίρει στις 21:00 ή στις 20:00 δεν είναι δυνατόν να μπορεί να προχωρήσει στο σερβίρισμα ενός κύκλου τραπεζιών μόνο. Είναι κορυφαίο ζήτημα αυτό».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ τα μηνύματα που στέλνονται από τον κλάδο είναι αμφίσημα. Από τη μία αισιοδοξία για το άνοιγμα του κλάδου και σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, θετική αποτίμηση του ΕΣΠΑ και των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης και από την άλλη αιφνιδιασμός και δυσκολίες στον δρόμο για την ανάκαμψη του κλάδου.