Μ. Αλμπαϊράκ: Λιτότητα χωρίς ΔΝΤ και capital controls

Μ. Αλμπαϊράκ: Λιτότητα χωρίς ΔΝΤ και capital controls

Στη δήλωση ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να προσφύγει στη στήριξη του ΔΝΤ και ότι θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ενώ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιβάλει capital controls.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας απευθυνόμενος σε επενδυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης επισήμανε ότι η χώρα του θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

«Η Τουρκία κατανοεί πλήρως και αναγνωρίζει όλες τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα βγει ισχυρότερη από την τρέχουσα αστάθεια», τόνισε.

Ακόμη, ο Αλμπαϊράκ ανέφερε πως η Τουρκία ασχολείται αυτή τη στιγμή με την αντιμετώπιση της ανωμαλίας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και πως ο τραπεζικός τομέας της είναι υγιής και ισχυρός, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του ουδέποτε εφάρμοσε μέτρα εκτός των αγορών και υπογράμμισε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία δεν θα διαστάσει να παράσχει υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε πως δεν υπήρξαν τελευταία μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες.

Τέλος, ο Αλμπαϊράκ τόνισε επίσης πως η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεταιότητα.

Φωτογραφία AP