Λεμέρ: Η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος

Λεμέρ: Η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πρότεινε σήμερα τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος» με τα κράτη της ΕΕ που το επιθυμούν, ώστε να κινητοποιηθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια στην υπηρεσία της ανάπτυξης.

«Ας λανσάρουμε από το 2024 ένα ευρωπαϊκό αποταμιευτικό προϊόν, του οποίου θα καθορίσουμε τα χαρακτηριστικά, την απόδοση, με τα κράτη που το επιθυμούν», δήλωσε ο Λεμέρ πριν από μια συνεδρίαση με τους ομολόγους του των Είκοσι Επτά στη Γάνδη του Βελγίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δυνατότητα μερικές χώρες να συμμετάσχουν σ' αυτή την πρωτοβουλία για να οικοδομήσουν μια ένωση κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη.

«Θα είναι ίσως 2, 3, 4, 5 κράτη, λίγη σημασία έχει. Όμως καθώς είναι αδύνατο να ξεκινήσουμε αμέσως και με τους 27, ας αρχίσουμε με μερικούς», δήλωσε ο γάλλος υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα κράτη εθελοντές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από τον κατακερματισμό των κεφαλαιαγορών της μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών και συζητεί εδώ και χρόνια προτάσεις για να μπορέσει να επωφεληθεί από αποτελέσματα κλίμακας συγκρίσιμα με την αμερικανική αγορά. Όμως οι συζητήσεις αυτές σκοντάφτουν σε αποκλίνοντα συμφέροντα στους κόλπους των Είκοσι Επτά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι αποτελεσματικές κεφαλαιαγορές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν ευκολότερα τα σχέδιά τους και στους ιδιώτες να βρίσκουν καλύτερες επενδυτικές προσφορές.