Lamda Development: Στο φουλ οι μηχανές στο Ελληνικό

Lamda Development: Στο φουλ οι μηχανές στο Ελληνικό

Σε...υψηλές στροφές δουλεύουν οι μηχανές της Lamda Development στο Ελληνικό, γεγονός που απεικονίζεται, ήδη, στα μεγέθη του εννεαμήνου της εισηγμένης. Η εισηγμένη έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές πρόδρομες εργασίες, που αντανακλούν στην αύξηση των εξόδων που τοποθετούνται σε 20 εκατ. ευρώ έναντι 5,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Επίσης, η πρώτη φάση των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο 2020 (αφορά 30% του συνολικού όγκου κτιρίων προς κατεδάφιση). Η δεύτερη φάση έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022 (αφορά 50% του συνολικού όγκου κτιρίων προς κατεδάφιση).

Το Commercial Hub

Χθες, η εταιρεία παρουσίασε τη νέα σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στο Ελληνικό, τον νέο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό “Commercial Hub”, που θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκτός από την ανάπτυξη ακινήτων, η δημιουργία εμπορικών κέντρων αποτελεί τομέα που γνωρίζει άριστα η εισηγμένη, έχοντας, ουσιαστικά, φέρει τα malls στην Ελλάδα, με τη δημιουργία του Mall Athens στο Μαρούσι. Νέο “concept” αποτέλεσε και το Golden Hall, το 2008 οπότε και εγκαινιάστηκε, αποτελώντας την μετεξέλιξη ενός πρώην ολυμπιακού ακινήτου, του IBC που φιλοξενούσε το κέντρο ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πλέον, η εισηγμένη ετοιμάζεται να περάσει σε άλλη πίστα και στο πεδίο των εμπορικών κέντρων μέσω του Commercial Hub που θα αποτελεί μικτής χρήσης ακίνητο. Θα αποτελείται δηλαδή από καταστήματα νέας γενιάς, εστιατόρια, γυμναστήρια κ.α. που θα αποτελούν τμήμα του εμπορικού κέντρου 130 χιλ. τ.μ. που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Αλλά και από υπερσύγχρονους χώρους γραφείων επιφάνειας 27.500 τ.μ., όπου θα στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε μεγάλη εγγύτητα από αυτό θα αναπτυχθεί ένας εμβληματικός πύργος ύψους 150 μέτρων, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους επαγγελματικούς-εμπορικούς χώρους, καθώς θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και διαμερίσματα. Επίσης, βασικό κομμάτι του Commercial Hub αποτελεί το εμπορικό πάρκο 30 χιλ. τ.μ. που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον όμιλο Fourlis, και θα διαθέτει μεγάλης επιφάνειας καταστήματα διεθνών brands με προϊόντα και εξοπλισμό για το σπίτι, την άθληση, κ.ά.,

“Το Commercial Hub του Ελληνικού είναι ένας προορισμός του μέλλοντος, που σε λίγα χρόνια θα αποτελεί τον πιο σύγχρονο εμπορικό και επιχειρηματικό κόμβο της χώρας” δήλωσε, στη χθεσινή διαδικτυακή παρουσίαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Έκρηξη μεγεθών

Στα μεγέθη εννεαμηνου της Lamda Development αποτυπώνεται, ήδη, η επίδραση του project στο Ελληνικό. Η εταιρεία κατέγραψε ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 209,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 19,2 εκατ. ευρώ, με τη σημαντική αυτή βελτίωση να σχετίζεται με τη θετική επίπτωση ποσού 306 εκατ. που προήλθε από την επανεκτίμηση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της Ελληνικό Α.Ε.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των εμπορικών κέντρων της Lamda βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης προς τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2019. Ενδεικτικά, το Σεπτέμβριο ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων βρέθηκε σε επίπεδα μόλις 4% χαμηλότερα έναντι του 2019. Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο ο συνολικός κύκλος εργασιών των malls ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 5%.

Ως προς την επισκεψιμότητα, ενισχύθηκε σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020 (+13% στο γ’ τρίμηνο), με το συνολικό αριθμό επισκεπτών τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο 2021 να αυξάνεται 22% και 14% αντιστοίχως έναντι του 2020. Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο παρατηρήθηκε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του συνολικού αριθμού επισκεπτών (+29%).

Η εισηγμένη έχει εισπράξει προκαταβολές για το 77% της πωλούμενης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε περίπου 30 χιλ τ.μ.) των διαμερισμάτων του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας. Οι προκαταβολές αυτές αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 348 εκατ. ευρώ, όταν ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες αγοραπωλησίες.

Όσον αφορά τις βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών και για τις 27, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 188 εκατ. ευρώ,με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.