Μια νέα πρόταση για την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων για την Ευρωπαϊκή Ένωση καταθέτει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, προτείνοντας τη διοχέτευση των εσόδων από τις εθνικές δημοπρασίες τηλεπικοινωνιακού φάσματος στις Βρυξέλλες.
Η πρόταση διατυπώνεται την ώρα που εντείνεται η συζήτηση για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ, και για την αναζήτηση νέων ευρωπαϊκών «ίδιων πόρων».
Σύμφωνα με το Politico, ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την ιδέα «τηλεπικοινωνιακή πολιτική αλά Ντράγκι», παραπέμποντας στο σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Μεταξύ άλλων, η έκθεση Ντράγκι ζητούσε μεγαλύτερο συντονισμό και εναρμόνιση στον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις παραχωρούν τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Σήμερα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών καλούνται να ακολουθούν διαφορετικές διαδικασίες σε κάθε κράτος-μέλος για την απόκτηση πρόσβασης στο φάσμα. Τα έσοδα από τις σχετικές δημοπρασίες καταλήγουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Από το 2020, οι εταιρείες έχουν δαπανήσει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ για άδειες φάσματος, σύμφωνα με την Connect Europe.
Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε το 75% των εσόδων να κατευθύνεται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ και το υπόλοιπο 25% σε ένα χρηματοδοτούμενο ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όπως υποστήριξε, με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα μπορούσε να διαθέτει συνολικά σημαντικά περισσότερους πόρους.
Παρέπεμψε, μάλιστα, στην ελληνική δημοπρασία του 2020, κατά την οποία το 25% των εσόδων δεσμεύτηκε για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου που χρηματοδοτεί το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα του 5G.
Η πρόταση συνδέεται επίσης με την προσπάθεια ενίσχυσης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και περιορισμού της τεχνολογικής εξάρτησης της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες δεν επιθυμούν να απολέσουν σημαντικά εθνικά έσοδα ούτε να ενισχύσουν τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαχείριση του φάσματος.
Ο κ. Πιερρακάκης εκτίμησε ότι ακόμη και ο συγχρονισμός των δημοπρασιών θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την ενιαία αγορά, πριν αρχίσει η συζήτηση για την κατανομή των εσόδων. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα η πρόταση να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034.
