Κίνδυνος ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες
Shutterstock
Shutterstock

Κίνδυνος ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες

Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από μερικούς μήνες, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι ενεργειακές και πληθωριστικές κρίσεις απειλούν να οδηγήσουν σε ύφεση τις μεγάλες οικονομίες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμενόταν να κινηθεί φέτος στο 3%. Ωστόσο, πλέον, προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί πέφτοντας στο 2,2% το 2023, έχοντας αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου για 2,8%, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι οι προοπτικές στην Ευρώπη, η οποία είναι η πιο άμεσα εκτεθειμένη οικονομία στις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χάνεται εισόδημα σε μέγεθος... Γαλλίας

Η παγκόσμια παραγωγή το επόμενο έτος αναμένεται να κυμανθεί κατά 2,8 τρισ. δολ. χαμηλότερα από ό,τι προέβλεπε ο ΟΟΣΑ πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταγράφοντας απώλεια εισοδήματος σε παγκόσμια κλίμακα, αντίστοιχη σε μέγεθος με τη γαλλική οικονομία.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει χάσει τη δυναμική της στον απόηχο του απρόκλητου, αδικαιολόγητου και παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει σταματήσει σε πολλές οικονομίες και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν εκτεταμένη επιβράδυνση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

Επιβράδυνση στην ευρωζώνη

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί από 3,1% φέτος σε 0,3% το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι η ένωση των 19 κρατών θα περνούσε τουλάχιστον ένα μέρος του έτους σε ύφεση, που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Αυτό σηματοδοτεί δραματική υποβάθμιση σε σχέση με τις τελευταίες οικονομικές προοπτικές του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο, όταν είχε προβλέψει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυσσόταν κατά 1,6% το επόμενο έτος.

Ύφεση στη Γερμανία

Ο ΟΟΣΑ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την εξαρτώμενη από το αέριο οικονομία της Γερμανίας, προβλέποντας ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το επόμενο έτος, ενώ στην εκτίμηση του Ιουνίου γινόταν λόγος για ανάπτυξη 1,7%.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι περαιτέρω αναταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα τονώσουν τον πληθωρισμό, ειδικά στην Ευρώπη όπου θα μπορούσαν να ανακόψουν τη δραστηριότητα κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες και να τονώσουν τον πληθωρισμό κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ωθώντας πολλές χώρες σε ύφεση για ολόκληρο το έτος 2023.

Ολισθαίνουν και οι ΗΠΑ

Αν και εξαρτώνται πολύ λιγότερο από την εισαγόμενη ενέργεια από ό,τι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρήθηκαν ότι ολισθαίνουν σε ύφεση, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιβραδύνει την ανάπτυξη από 1,5% φέτος σε μόλις 0,5% το επόμενο έτος, χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Ιουνίου για 2,5% το 2022 και 1,2% το 2023.

Στο μεταξύ, τα αυστηρά μέτρα της Κίνας για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19 φέτος οδηγούν τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3,2% φέτος και 4,7% το επόμενο έτος, ενώ ο ΟΟΣΑ ανέμενε προηγουμένως 4,4% το 2022 και 4,9% το 2023.

Αυξήσεις επιτοκίων

Παρά την ταχεία επιδείνωση των προοπτικών για τις μεγάλες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι τα επιτόκια των περισσότερων μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα ξεπεράσουν το 4% το επόμενο έτος.

Καθώς πολλές κυβερνήσεις αυξάνουν τα πακέτα στήριξης για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να είναι προσωρινά για να κρατήσουν χαμηλό το κόστος τους και να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τα υψηλά χρέη μετά την COVID-19.

 

Πηγή: Reuters