«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Σοβαρή απειλή η κρίση στη Μέση Ανατολή - Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ: Σοβαρή απειλή η κρίση στη Μέση Ανατολή - Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία

Στο + 2% θα διαμορφωθεί φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα  με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών του.

Σύμφωνα με τις ίδιες  προβλέψεις ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι λίγο μικρότερος το 2025, στο 1,9%. 

Και τα δύο, αυτά ποσοστά αν και είναι μικρότερα από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εν τούτοις η σύγκλιση με την Ευρωζώνη θα συνεχιστεί. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει άτι η σύγκλιση με την Ευρώπη σε επίπεδο εισοδημάτων είναι σταθερή.  Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει, ακόμη, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,7% για φέτος και 2,2% το 2025. Οι προβλέψεις αυτές είναι βελτιωμένες σε σχέση με την, προ τριμήνου, πρόβλεψη του ΔΝΤ για πληθωρισμό 2,8% το 2024 και 2,2% το 2025.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει ακόμη και σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, τόσο για την τρέχουσα χρόνια, όσο και για το 2025.  Οι προβλέψεις αυτές είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις προηγούμενες που ανέφεραν ανεργία 10,6% για το 2023 9,2% για το 2024 και 8,5% για το 2025.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά μια σημαντική διόρθωση. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, από το 6,9% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2023, μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται αποκλιμάκωση στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2024 και 5,3% στο τέλος του 2025.

Βέβαια, το ΔΝΤ, δεν παρέλειψε να επισημάνει και τον σοβαρό κίνδυνο πο μπορεί να δημιουργήσει για τα κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομ΄μιας η νέα κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία μπορεί να πυροδότησε νέα άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, την ενέργεια και το μεταφορικό κόστος, δημιουργώντας εκ νέου υψηλό πληθωρισμό.