Κ. Σκρέκας: Μετασχηματίζουμε την Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας και κέντρο καινοτομίας
Eurokinissi / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Eurokinissi / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. Σκρέκας: Μετασχηματίζουμε την Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας και κέντρο καινοτομίας

Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε εξειδικευμένα πεδία αιχμής, τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με εξαγωγικό πρόσημο και καινοτομία, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στην επαναβιομηχάνιση της χώρας, στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην παρουσίαση της μελέτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023, ο κ. Σκρέκας ανέφερε αρχικά πως η ΕΤΕπ στηρίζει το ελληνικό όραμα και την οικονομία της χώρας.

«Μόνο πέρυσι η ΕΤΕπ διοχέτευσε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην πράσινη μετάβαση, την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για ρεκόρ χρηματοδότησης και είναι το 4ο υψηλότερο στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μάλιστα, 256 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την χρηματοδότηση έρευνας και την αναβάθμιση πλήθους ερευνητικών ινστιτούτων στην ελληνική επικράτεια όπως για το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", για το οποίο θα επενδυθούν 55 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε μια Ευρώπη που να αποτελεί σημείο αναφοράς σε όρους ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων, ποιότητας ζωής, αλλά και ταλέντου, ανθρώπινου δυναμικού. Η Ευρώπη όμως χάνει σήμερα ανταγωνιστικότητα και τεχνογνωσία και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Την προηγούμενη εβδομάδα, κάναμε μια παρέμβαση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, μαζί με την Ισπανία και άλλες χώρες, για την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων και την κατανομή νέων πόρων, στην στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Αναφερόμενος στο τι έχει πετύχει η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, τόνισε:

«Σε ένα διεθνές περιβάλλον με αλλεπάλληλες προκλήσεις, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να εδραιώσει ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αλλά και αξιοπιστίας. Χαράζουμε για την Ελλάδα μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, μέσω από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Η χώρα αναπτύσσεται με ρυθμό 3 και 4 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, έχει χαρακτηριστεί από τον Economist ως η χώρα της χρονιάς, η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη ποιότητας δημοκρατίας.

Την περίοδο 2019-2023, η Ελλάδα προσέλκυσε 24,9 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024 όσο και για το 2025: 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται φέτος με ρυθμό υπερτετραπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 50% από το 2019 έως το 2023, οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 20% και οι συνολικές εξαγωγές κατά 35%».

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε, ακόμη, πως «στη μελέτη της ΕΤΕπ, η αισιοδοξία για την επενδυτική δυναμική είναι πιο έντονη στην Ελλάδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη» και προσέθεσε: «Οι εταιρείες που αναμένουν βελτίωση επενδυτικών συνθηκών το επόμενο έτος είναι θεαματικά περισσότερες. Αυτό όμως δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Θέλουμε να συγκλίνουμε με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους τα επόμενα χρόνια, μέσα από συγκροτημένες και ισορροπημένες πολιτικές, συνεχείς και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση μετασχηματίζει συνολικά την Ελλάδα, σε κόμβο πράσινης ενέργειας, ψηφιακή πύλη, κέντρο καινοτομίας και διαμετακόμισης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και τόνισε: «Θα συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς, να οικοδομούμε όλοι μαζί, μια Ελλάδα που δημιουργεί, παράγει, καινοτομεί και εξάγει. Μια Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, και μια Ευρώπη πιο κοντά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».