Κ. Χατζηδάκης: Στο 90% η ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα σύνδεσης POS με ταμειακές μηχανές

Κ. Χατζηδάκης: Στο 90% η ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα σύνδεσης POS με ταμειακές μηχανές

Πάνω από το 90% των επιχειρήσεων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σύνδεσης των συσκευών POS με τις ταμειακές μηχανές, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ενόψει της δημοσιοποίησης των επίσημων στοιχείων το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «ένα ποσοστό γύρω στο 90% έχει ήδη ενταχθεί», το οποίο είναι ενδεχομένως και παραπάνω, διότι πρέπει να δούμε πόσες εποχικές επιχειρήσεις δεν έχουν ενταχθεί καθώς δεν έχουν υποχρέωση να ενταχθούν ακόμα εάν δεν ξεκινήσουν να λειτουργούν.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που είτε έχουν συνδέσει την ταμειακή μηχανή με το POS είτε επειδή, με βάση τη σχετική απόφαση, έχουν κλείσει ραντεβού με τον τεχνικό, έως το τέλος Απριλίου.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης προειδοποίησε ότι όσοι, έως το τέλος Απριλίου, δεν θα έχουν συνδεθεί «προφανώς θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, είπε ότι «ήταν μια δύσκολη μεταρρύθμιση και (ότι) προχωρούμε με τρόπο ιδιαίτερα θετικό. Η Ελλάδα κάνει και με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στην κατεύθυνση του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και της φορολογικής δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει την αύξηση του ορίου για την Golden Visa στα 800.000 ευρώ για τις μεγάλες πόλεις και τα δημοφιλή νησιά, στις 400.000 για άλλες περιοχές, ενώ προβλέπει τις 250.000 για τα διατηρητέα, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε την πρόταση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη να υπάρχει όριο 800.000 και σε μικρότερα νησιά, όπως αυτά των δυτικών Κυκλάδων. Λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες τις αγοράς, που είναι διαφορετικές στα μικρά νησιά, μας φαίνεται υπερβολικό το ποσό που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην πρότασή του, λέγοντας ότι «σε άλλη περίπτωση υπηρετούνται συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν ήδη στο τραπέζι μεγάλα πρότζεκτ real estate, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες».

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι «εάν θέλαμε να εξυπηρετήσουμε μεγάλα συμφέροντα, για να μπω δηλαδή στη συλλογιστική σας, δεν θα το κρατάγαμε στην Αθήνα το όριο χαμηλότερα; Δεν θα το κρατάγαμε σε άλλα πιο τουριστικά νησιά; Δηλαδή, μέσω των δυτικών Κυκλάδων κάναμε αυτό το σχέδιο, το δαιμόνιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το μεγάλα συμφέροντα;»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανήγγειλε επίσης τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών του Δημοσίου (αντίστοιχα με αυτά που έχουν υιοθετηθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και περαιτέρω δικλείδες για τη θωράκιση της αγοράς ακινήτων από τις επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στο πνεύμα σχετικής πρότασης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ για σύντμηση της προθεσμίας ισχύος του μεταβατικού προγράμματος θα εξεταστεί, ενώ η πρόταση για να θωρακιστεί η απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων που αγοράζουν οι επενδυτές σε βραχυχρόνιες μισθώσεις γίνεται δεκτή (συγκεκριμένα δεν θα μπορεί ο επενδυτής να μισθώνει το ακίνητο σε μακροχρόνια μίσθωση σε τρίτον και ο τρίτος να το διαθέτει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις).

Για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο και θα επανέλθει το φθινόπωρο.

Όσο για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων, με βάση το συζητούμενο νομοσχέδιο, είπε ότι «προχωρούμε στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΟΣΑ, που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, στη φορολόγηση πολυεθνικών ομίλων, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν χαμηλότερους φόρους, υπονομεύοντας την έννοια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της οικονομικής ελευθερίας».

Όπως σημείωσε, η ρύθμιση αφορά σε 19 ελληνικούς ομίλους και 900 θυγατρικές ξένων ομίλων και τα εκτιμώμενα έσοδα είναι 80 εκατ. ετησίως. Είναι, τόνισε, ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια για αύξηση των εσόδων, χωρίς να αλλάζει το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων συνολικά. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρύθμιση εντάσσεται στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία αποδίδει ήδη, καθώς το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23% το 2018 σε 15% το 2023 και με την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.

Αναφερόμενος εξάλλου σε ζητήματα που τέθηκαν από στελέχη της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο ούτε πρόκειται να κάνει καμία συγκάλυψη, αντίθετα σε πολιτικό επίπεδο μόνο η αντιπολίτευση θα έβγαινε κερδισμένη από κάτι τέτοιο. Τόνισε επίσης ότι αν ισχύει αιτιώδης συνάφεια και ευθύνη του αρμόδιου υπουργού για τα Τέμπη θα ίσχυε αντίστοιχα για τους υπουργούς που είχαν την ευθύνη για το Μάτι.

«Χρειάζεται», κατέληξε «σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες της Βουλής και της Δικαιοσύνης καθώς και το τεκμήριο αθωότητας κάθε πολίτη, είτε είναι υπάλληλος του Δημοσίου είτε υπουργός».