ΗΠΑ: Σε χαμηλό οκταμήνου οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Σε χαμηλό οκταμήνου οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Τη χαμηλότερη επίδοση τους τελευταίους οκτώ μήνες κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, όμως οι απεργίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες φέρνει και απολύσεις λόγω ελλείψεων σε ορισμένα υλικά.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη προσέφερε μια αισιόδοξη εκτίμηση για την αγορά εργασίας, με τον αριθμό των ατόμων που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ανέργων να μειώνεται επίσης κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Αν και η ζήτηση για εργασία επιβραδύνεται, οι συνολικές συνθήκες στην αγορά εργασίας παρέμειναν σφιχτές παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 201.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 225.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Οι αιτήσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του εύρους των 194.000-265.000 για φέτος. Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 67 σε 175.661 την περασμένη εβδομάδα.

Υπήρξαν αξιοσημείωτες μειώσεις των αιτήσεων στην Ιντιάνα και την Καλιφόρνια, οι οποίες αντιστάθμισαν κυρίως τις σημαντικές αυξήσεις στη Νότια Καρολίνα, τη Νέα Υόρκη και τη Τζόρτζια.