ΗΠΑ: Οριακή υποχώρηση του  πληθωρισμού τον Μάιο

ΗΠΑ: Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο

Οριακή υποχώρηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση ενώ παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μετά την αύξηση κατά 0,3% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική στατιστική υπηρεσία

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στις ΗΠΑ κατέγραψε ετήσιο ρυθμό 3,3%, υποχωρώντας οριακά από το 3,4% του Απριλίου. Και τα δύο ποσοστά ήταν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, αναφέρει το CNBC.

Οι αγορές ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και ετήσιο ρυθμό 3,4%. 

U.S. BUREAU OF LABOR STATISTICS

Σε επίπεδο πληθωριστικών πιέσεων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εμφανίζει επίσης πτώση. Ο δομικός ΔΤΚ στον οποίο εστιάζει και η Fed υποχώρησε τον Μάιο στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Απριλίου. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% μετά το 0,3% του Απριλίου.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, τα futures της Wall Street αυξήθηκαν, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν. Τα futures του Dow Jones αυξήθηκαν 0,65% κατά περίπου 250 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 4,27%, σχεδόν κατά 0,14 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, το κόστος στέγασης -κρίσιμο για τη Fed- συνέχισε να αυξάνεται, κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Μάιο και κατά 5,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2023.

Η αύξηση αυτή ωστόσο αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της ενέργειας κατά 2% στο μήνα και την αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 0,1%. Στην ενέργεια, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 3,6%. Μια άλλη κρίσιμη συνιστώσα του πληθωρισμού, η ασφάλιση οχημάτων, σημείωσε μηνιαία μείωση 0,1%, αν και σε ετήσια βάση ήταν αυξημένη κατά περισσότερο από 20%.