ΗΠΑ: Το χρέος σε πιστωτικές κάρτες έφτασε τα 1,13 τρισ. δολάρια

ΗΠΑ: Το χρέος σε πιστωτικές κάρτες έφτασε τα 1,13 τρισ. δολάρια

Οι Αμερικανοί πλέον οφείλουν συλλογικά 1,13 τρισ. δολάρια στις πιστωτικές τους κάρτες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση για το χρέος των νοικοκυριών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 50 δισ. δολάρια, ή περίπου 5%, το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Τα ποσοστά αδυναμίας πληρωμής πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν επίσης - ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων millennials ή δανειοληπτών μεταξύ 30 και 39 ετών, οι οποίοι επιβαρύνονται από υψηλά επίπεδα χρέους φοιτητικών δανείων.

«Αυτό σηματοδοτεί αυξημένη οικονομική πίεση, ιδίως μεταξύ των νεότερων και των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα», δήλωσε ο Wilbert van der Klaauw, σύμβουλος οικονομικών ερευνών στη Fed της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το CNBC.

Ο λόγος που τόσοι πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται υπό πίεση

«Παρόλο που η οικονομία στο σύνολό της τα πηγαίνει περίφημα, υπάρχουν θύλακες εκεί έξω όπου οι άνθρωποι είναι υπερεκτεθειμένοι», δήλωσαν οι ερευνητές της Fed της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Πολλοί καταναλωτές αισθάνονται την πίεση της ακρίβειας - κυρίως στα τρόφιμα, τη βενζίνη και τη στέγαση - και περισσότεροι κάτοχοι καρτών μετακυλούν τα χρέη τους για τον επόμενο μήνα ή καθυστερούν τις πληρωμές, αναφέρει μια ξεχωριστή έκθεση του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Σχεδόν το ένα δέκατο των χρηστών πιστωτικών καρτών βρίσκονται σε «επίμονο χρέος», όπου χρεώνονται με περισσότερους τόκους και προμήθειες κάθε χρόνο από ό,τι πληρώνουν για το κεφάλαιο - ένα μοτίβο που είναι όλο και πιο δύσκολο να σπάσει, σύμφωνα με το Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών.

Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών ξεπερνούν το 20%

Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών ήταν ήδη υψηλά, αλλά αυξήθηκαν μαζί με τις 11 αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων το 2023.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, υπάρχει άμεση σύνδεση με το σημείο αναφοράς της Fed.  αθώς το ομοσπονδιακό επιτόκιο αυξήθηκε, αυξήθηκε και το βασικό επιτόκιο και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Το μέσο ετήσιο ποσοστό είναι τώρα πάνω από 20% - επίσης υψηλό όλων των εποχών.

Γιατί το χρέος σε πιστωτικές κάρτες συνεχίζει να αυξάνεται 

«Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αγωνίζονται με τον παρατεταμένο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια» δήλωσε ο Matt Schulz, αναλυτής στην οικονομική πλατφόρμα δανεισμού LendingTree «αναγκάζοντάς τους να στηρίζονται όλο και περισσότερο στις πιστωτικές κάρτες» πρόσθεσε ο ίδιος

Και συμπληρώνει «παρά το απότομο κόστος, οι καταναλωτές στρέφονται συχνά στις πιστωτικές κάρτες, εν μέρει επειδή είναι πιο προσιτές από άλλους τύπους δανείων, ωστόσο, αυτό γίνεται εις βάρος άλλων μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων».

Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι Αμερικανοί επωφελήθηκαν από ορισμένες προστατευτικές ρυθμίσεις που παρείχε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης εισφοράς χρημάτων για την τόνωση των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία οφέλησε πολλά νοικοκυριά με το να αποκτήσουν απόθεμα μετρητών που επέτρεψε σε ορισμένους κατόχους καρτών να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα χρέη των πιστωτικών καρτών τους.

Τώρα, όμως, όπως αναφέρει, αυτό το απόθεμα μετρητών έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί αφού οι καταναλωτές ξόδεψαν σταδιακά τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους από τα χρόνια της πανδημίας.