Η Θ. Τζάκρη εξήγγειλε Ειδική Γραμματεία Ναυπηγοεπισκευής στο υπ. Οικονομίας

Η Θ. Τζάκρη εξήγγειλε Ειδική Γραμματεία Ναυπηγοεπισκευής στο υπ. Οικονομίας

Την πρόθεσή της για σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ναυπηγοεπισκευής στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού εξήγγειλε η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η υφυπουργός σημείωσε: «…πρέπει να αξιοποιήσουμε τη διεθνή συγκυρία και το πακέτο "Γιουνκέρ", ώστε να πάρει ο Πειραιάς μεγάλη ώθηση. Οι συνέργιες οπωσδήποτε βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ιδέες όσο καλές κι αν είναι, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνουν μόνο ιδέες και όχι να μετουσιωθούν σε πράξεις. Γι'' αυτό, έχουμε συγκροτήσει μία "Task Force" ανθρώπων, που πιστεύουμε ότι, μπορούν να υλοποιήσουν τη συγκρότηση επιχειρηματικών συστάδων…».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε τη σημασία που θα έχει το τμήμα Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων στο Επιμελητήριο, αφού θα αναλάβει με τη βοήθεια του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να φέρει εις πέρας μία σειρά ενεργειών, όπως η αναβάθμιση της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων, καθώς το επιμελητήριο «θα παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής κατάθεσης και έκδοσης, μειώνοντας το κόστος, τη γραφειοκρατία και κρατώντας ταυτόχρονα σημαντικά στατιστικά στοιχεία».

Όσον αφορά στα νέα Προγράμματα του ΕΣΠΑ, επισήμανε: «…είναι γνωστό, ότι η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη έλλειψη κεφαλαίων, ενώ η αγορά περιμένει στη διάρκεια του 2016 να επιστρέψει στη δυνατότητα χρηματοδότησης. Με το νέο ΕΣΠΑ, αφενός προκρίνονται κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους έργα υποδομής, αφετέρου ευελπιστούμε να έχουν εξευρεθεί, ως το 2017 τα κονδύλια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των έργων, που έχουν απομείνει ημιτελή από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Μετά την καθυστέρηση στην προκήρυξη των προγραμμάτων, θα πρέπει να τρέξουμε ώστε να μην χρειαστούν παρατάσεις στις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Αναπτυξιακός Νόμος, θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, μέσω φορολογικών απαλλαγών, ενώ δεν πρέπει να έχει ανάλογη τύχη το δανειοδοτικό πακέτο «Γιούνκερ». Οι καθυστερήσεις λειτουργούν αρνητικά στην οικονομία, η οποία στερεύει καθημερινά από χρήμα. Μόνο με την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, μπορούμε να μιλάμε για αντιστροφή του κλίματος της αποεπένδυσης, που οι πολιτικές λιτότητας δημιούργησαν. To «δώρο» Ντράγκι στην Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι ελληνικές τράπεζες, πρέπει να είναι μόνο η αρχή.…».

Ακολούθησε διάλογος, στη βάση των ερωτήσεων, που έθεσαν οι επιχειρηματίες-μέλη του ΕΒΕΠ για το ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα βασικά συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν, έχουν ως εξής:

- Δίνεται έμφαση σε τομείς, που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία. Με βάση τη στρατηγική «έξυπνης εξειδίκευσης», που έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν εντοπιστεί οκτώ βασικοί άξονες για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος: Αγροδιατροφή, Βιοεπιστήμες - Υγεία - Φάρμακα, Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Μεταφορές, Υλικά - κατασκευές και Τουρισμός - Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες. Βασικό στοιχείο είναι, ότι εστιάζει στην ενίσχυση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

- Στη νέα προγραμματική περίοδο το κέντρο βάρους του σχεδιασμού μεταφέρεται στα μεσαία και μικρά έργα. Οι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2016 ανέρχονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα το εθνικό. Τα κονδύλια αυτά θα πολλαπλασιαστούν από τη μόχλευση που θα προκληθεί από τη διάθεσή τους στην αγορά. Σε ό, τι αφορά λοιπά ιδιωτικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς (ΕΙΒ, EBRD, IBRD κ.ά.), υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φθάσει, ως τα 2 δισ. ευρώ. Είναι λοιπόν προφανές ότι, για να μπορούν να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της αγοράς, πρέπει να αναζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

- Επισημάνθηκε ότι, υπάρχουν επαρκείς πόροι στον κεντρικό λογαριασμό του ΕΣΠΑ για την κάλυψη των απαιτήσεων χρηματοδότησης των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020. Επίσης, υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη σε καθένα από τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα για τη χρηματοδότηση κοινωνικών εγχειρημάτων τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα. Η συνολική δημόσια δαπάνη που έχει προϋπολογισθεί στα ΠΕΠ για τον σκοπό αυτόν υπερβαίνει τα 79 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής, καθώς και στέλεχος της Eurobank, παρουσίασαν τα τέσσερα νέα Προγράμματα του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» - ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ