Πώς θα μοιραστούν τα 376 εκατ. και οι ανακοινώσεις του επόμενου 20ημέρου

Πώς θα μοιραστούν τα 376 εκατ. και οι ανακοινώσεις του επόμενου 20ημέρου

H καλύτερη του αναμενομένου πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2022 –αναμένεται να ανακοινωθεί πρωτογενές έλλειμμα «έκπληξη» για το 2022 κάτω ακόμη και από το 1%- η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων –αύριο ανακοινώνεται υπέρβαση από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2023- αλλά και οι εντυπωσιακές επιδόσεις των επιχειρήσεων (σ.σ χθες ανακοινώθηκε ετήσια αύξηση 35% και έσοδα 460 δισ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων) έχουν δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο άνω του 1 δισ. ευρώ ο οποίος μπορεί να διατεθεί χωρίς να θιγεί ο στόχος επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο τρέχον έτος.

Πόσα «μοίρασε» χθες ο πρωθυπουργός; Περίπου 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα περίπου ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων και επιπλέον 76 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε 320.000 αγρότες και για το 2023. Άρα, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει και νέος γύρος ανακοινώσεων μέχρι το τέλος του μήνα καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα στον ορίζοντα: ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, ακόμη μια αύξηση επιτοκίων.

Αυτό ουσιαστικά είναι και το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός και στους πολίτες και στις αγορές: αν «απελευθερώνεται» δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα διατίθεται για τη στήριξη των πολιτών αλλά θα λαμβάνεται υπόψη το κατά πόσον η χρηματοδότηση του μέτρου δεν θα επηρεάζει και τον βασικό δημοσιονομικό στόχο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιλέγεται η «σαλαμοποίηση» των ανακοινώσεων. Σήμερα, τέσσερις υπουργοί εξειδικεύουν το πώς θα διατεθούν τα 376 εκατ. ευρώ -επίδομα από 200 έως 300 ευρώ σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους συν  την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες- ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που μάλλον θα φέρει έσοδα παρά το αντίθετο.

Και από τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία που θα προωθηθούν θα έχει λαμβάνειν το οικονομικό επιτελείο (σ.σ και η αναβίωση των 120 δόσεων και η καινούργια ρύθμιση των 36-72 δόσεων που θα αφορά στα φρέσκα χρέη της περιόδου 2021-2022 θα προσθέσουν έσοδα) και από τις διατάξεις για τα καταπατημένα θα προκύψουν έσοδα.

Ποια μέτρα απομένουν στο τραπέζι για να ανακοινωθούν μέχρι τις εκλογές; Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του ποσού που θα μοιραστεί μέσω του market pass και η καταβολή μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πλην των συνταξιούχων.