"Η Ρωσία μπορεί να κατρακυλήσει στο χάος"

"Η Ρωσία μπορεί να κατρακυλήσει στο χάος"

Εγκλωβισμένη στην ύφεση και χωρίς κανένα σημάδι ανάκαμψης στις τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία θα μπορούσε να κατρακυλήσει στο χάος αν ξεμείνει από ρευστό, δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital, William Browder.

«Δεν πιστεύω πως πρέπει να υποτιμήσουμε πόσο άσχημη είναι πλέον η κατάσταση στη Ρωσία, από την μία πλευρά οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν τον προϋπολογισμό και από την άλλη υπάρχουν οι κυρώσεις της Δύσης. Η Ρωσία βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση που θα χαρακτήριζα εξαιρετικά κρίσιμη», δήλωσε ο κ. Browder.

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα «ξεμένει από χρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά από το Νταβός ο διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital.

«Ας υποθέσουμε πως υπάρχει ένα απόθεμα 200 δισ. δολαρίων το οποίο χρησιμοποιείται λόγω των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων οπότε δεν είναι εφικτό να υποστηρίξουν το ρούβλι με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να υποφέρουν», δήλωσε ο κ. Browder. «Ενδεχομένως τα χρήματα θα τελειώσουν και τότε τα πραγματικά προβλήματα θα εμφανιστούν», πρόσθεσε.

Η ύφεση στην Ρωσία άρχισε το 2015 μετά την πτώση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και τις κυρώσεις που επέβαλε η διεθνής κοινότητα λόγω του ρολού που έπαιξε η Ρωσία στην Κριμαϊκή κρίση το 2014.

Την Τρίτη το ΔΝΤ σε έκθεσή του εκτίμησε πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1% έναντι του 0.6% που είχε προβλέψει τον περασμένο Οκτώβρη.

Η ανησυχία έγινε αισθητή στις αγορές της χώρας οι οποίες παραμένουν ασταθής από την αρχή του χρόνου. Το ρούβλι συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, χάνοντας 8% της αξίας του από την αρχή του έτους φτάνοντας χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η οικονομική κρίση στη Ρωσία έχει οδηγήσει τον πρόεδρο, Vladimir Putin, να δημιουργήσει ένα εθνικιστικό καθεστώς σε μια προσπάθεια να ανατρέψει αυτό που αποκαλεί ο ίδιος «καταπιεσμένη» οικονομία, δήλωσε ο Browder.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα στη Βραζιλία, την Κίνα, την Ρωσία, τα πράγματα είναι δύσκολα παντού, και κανείς δεν είναι έτοιμος να παρέμβει» τόνισε, τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital.