Η φαρμακευτική Shire απέρριψε την προσφορά της Takeda ύψους 61 δισ. δολαρίων

Η φαρμακευτική Shire απέρριψε την προσφορά της Takeda ύψους 61 δισ. δολαρίων

Μια ενδεχόμενη μάχη για την εξαγορά της Shire ξέσπασε την Πέμπτη, όταν ο η ιρλανδικη φαρμακοβιομηχανία απέρριψε την προσφορά εξαγοράς ύψους 42,4 δισ. λιρών (περίπου 61 δισ. δολάρια) από την ιαπωνική αντίπαλο Takeda και αφού η εταιρεία κατασκευής Botox Allergan αποκάλυψε θέλει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι μετοχές του ιρλανδικού ομίλου, που είχαν σημειώσει άλμα 5,9% στις συναλλαγές της Πέμπτης στο Λονδίνο με ελπίδες για έναν «πόλεμο» υποβολής προσφορών, έκλεισαν χαμηλότερα στη Νέα Υόρκη, αφού η Allergan αποκλείστηκε μερικές ώρες αργότερα. Η τιμή των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας είχε αντιδράσει αρνητικά στην ιδέα της διαπραγμάτευσης της και δήλωσε ότι δεν θα υποβάλει προσφορά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Takeda ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αλλά οι προσδοκίες για αύξηση της πρότασης της είναι λίγες. Η Shire δήλωσε ότι οι προηγούμενες δύο προσφορές της Takeda ήταν για τίμημα 44 και 45,50 πένες ανά μετοχή.

Η Shire ανέφερε επίσης ότι σκέφτηκε καλά την πρόταση σε συνεδρίαση στις 14 Απριλίου, αλλά απορρίφθηκε παμψηφεί καθώς θεωρήθηκε ότι οι προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης δείχνουν ότι η τιμή «συνεχίζει να υποτιμά σημαντικά την επιχείρηση», όπως αναφέρει το BBC.

Η Allergan εισήλθε στις διαπραγματεύσεις λίγες ώρες αργότερα, αποκαλύπτοντας ότι έχει σκεφτεί μια προσφορά την οποία δε θέλει να επισημοποιήσει ακόμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είχε ήδη προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βοηθήσει στην ανασκόπηση πιθανών εξαγορών ή εκχωρήσεων.