Η εξαγγελία για την ρύθμιση των 120 δόσεων μείωσε τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Η εξαγγελία για την ρύθμιση των 120 δόσεων μείωσε τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Αρνητικά επηρέασε τον ΕΦΚΑ η εξαγγελία της κυβέρνησης για ρύθμιση 120 δόσεων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς μόνο το Φεβρουάριο εισπράχθηκαν περίπου τα μισά έσοδα στα ταμεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από αυτά που είχαν βεβαιωθεί.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, καθώς βάσει των εξαγγελιών, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα αφορά κατά κύριο λόγο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στα έσοδα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου των μη μισθωτών.

Συγκεκριμένα, από τα 235 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί, στα ταμεία του ΕΦΚΑ μπήκαν 128 εκατ. ευρώ, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 54%.

Όπως αναφέρει στην Καθημερινή ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 18,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά περίπου 25% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αντίστοιχη μείωση διαπιστώθηκε και στα έσοδα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καθώς από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα σημειώθηκε μείωση ύψους  30%.

Οι αλλαγές στο ύψος των εισφορών για τους μη μισθωτούς με υψηλό δηλωμένο εισόδημα, η χειμερινή κόπωση στις πληρωμές που συνηθίζεται εν μέσω κρίσης αλλά και η σταδιακή εξάντληση στα περιθώρια αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, δικαιολογούν ένα μέρος της μείωσης.

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κουτρουμάνης, η βασικότερη αιτία για τη μεγάλη μείωση των εσόδων, πέρα από τις αιτίες που αφορούν την κατάσταση της οικονομίας, είναι η προαναγγελθείσα και μη υλοποιηθείσα μέχρι σήμερα ρύθμιση των οφειλών.

Βάσει και της εμπειρίας, όταν αναγγέλλεται μια ρύθμιση υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στις πληρωμές τρεχουσών εισφορών. Παράλληλα, παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις και η μη καταβολή δόσεων για προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Όταν μάλιστα καθυστερεί για πολλούς μήνες η υπόσχεση για 120 δόσεις και καθυστερεί η υλοποίησή της, όπως συμβαίνει την τελευταία περίοδο, θεωρείται πιθανό να μειωθούν αισθητά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.