HIG: Νέες εξαγορές και επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη στα logistics

HIG: Νέες εξαγορές και επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη στα logistics

Φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο εκπονεί το αμερικανικό Fund HIG Capital, που έχει σημαντική δραστηριότητα στη χώρα μας στο χώρο των logistics, με προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και ισχυρές εξαγορές στο στόχαστρο για τις οποίες αναμένονται σύντομα νέα. 

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες το Fund προχώρησε στο προηγούμενο διάστημα στην εξαγορά του 100% της δραστηριότητας των αποθηκών ψυγείων της εταιρείας  Olympias Κανδύλης, έναντι 20 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της στο χώρο της ψυχόμενης αποθήκευσης όπου δραστηριοποιείται ήδη μέσω της MAKIOS, ενώ μέχρι το Φθινόπωρο αναμένεται μια ακόμη εξαγορά εταιρείας με ηγετική παρουσία στον κλάδο. 

Παράλληλα εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, ενώ στις αρχές Ιουνίου 2022 εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας. 

Η διαδικασία εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος υπό το αμερικανικό Fund HIG Capital, καθώς,  αποτελεί επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ, μετατρέπει σε logistics Center τις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας μέσω των εγκαταστάσεων της στο Βόλο. 

Οι εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας αποτελούνται από οικόπεδο 280 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο όπου σχεδιάζεται η ανάπτυξη σύγχρονων εγκαταστάσεων logistics, στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου της. 

Η HIG προχώρησε στην εξαγορά των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει σχετικό διαγωνισμό πώλησης, ενώ πρωθύστερα είχε εξαγοράσει και επιπλέον οφειλές 50 εκατ. ευρώ από την Eurobank ,ελέγχοντας έτσι χρέη 140 εκατ. ευρώ. 

Στην έκταση των 280 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, αναμένεται η ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος αποθηκών, επιφανείας 100.000 τ.μ.,  καθώς η στρατηγική θέση του συγκεκριμένου ακινήτου, δίπλα στα Ελληνικά Πετρέλαια, η λιμενική άδεια που υπάρχει αλλά και τα έργα υποδομής που προγραμματίζονται αναμένεται να μετατρέψουν την περιοχή σε κόμβο logistics. 

Όσον αφορά την Makios Logistics που η HIG ελέγχει επίσης την πλειοψηφία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών «ψυγείων» στη Βόρεια Ελλάδα και διαθέτει δύο σχετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι και Γέφυρα) και θα τη χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για ανάπτυξη και εκτέλεση της στρατηγικής στην εφοδιαστική αλυσίδα στην περιοχή. 

Η κάθοδός της εταιρείας στην αγορά της Αττικής, πραγματοποιείται με την ανάπτυξη ακινήτου logistics, επίσης στον Ασπρόπυργο, έκτασης 20.000 τ.μ. μέσω επένδυσης ύψους 30 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, στις αρχές Ιουνίου 2022 εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας. Η επένδυση αναφέρεται στην «Δημιουργία μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (Third Party Logistics)» στη Δημοτική Ενότητα Ασπροπύργου του Δήμου Ασπροπύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 17.900.024,00 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 17.900.024,00 ευρώ. Το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ανέρχεται σε 5,37 εκατ. ευρώ περίπου ενώ οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 20. Πρόκειται για συνολική επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ επί ακινήτου 20 χιλ. τ.μ. περίπου. 

H συμφωνία μεταξύ άλλων, αφορά στην απόκτηση από τον Όμιλο Κανδύλη των εταιρειών Ατλαντίς και Εμπορική Αξία, δηλαδή την εταιρεία που ήταν ιδιοκτήτρια του ακινήτου και την εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες logistics. Οι εταιρείες ΚΜ Κανδύλης και Olympias, που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές παραμένουν στα χέρια της οικογένειας Κανδύλη. Στο deal συνέβαλε η δικηγορική εταιρεία Δ.Καραμαγκιώλη και συνεργάτες, η οποία κατέστησε σε αποφασιστικό βαθμό εφικτή την επίτευξη της τελικής συμφωνία και την υλοποίηση της συναλλαγής.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2021 το ΥΠΕΝ αποφάσιζε ότι «προεγκρίνεται η καταρχήν χωροθέτηση ΕΠΣ, καθώς και οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι προτεινόμενοι όροι και περιορισμοί δόμησης, της εταιρείας ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε., σε περιοχή συνολικής εκτάσεως εμβαδού 45.974,63τ.μ., που βρίσκεται στην θέση ΔΥΟ ΠΕΥΚΑ του Δήμου Ασπροπύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής». Στόχος είναι η δημιουργία κέντρου αποθήκευσης και διανομής. 

Η HIG,σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πιστεύει στη δυναμική του κλάδου των logistics, ο οποίος όπως τονίζεται είναι κατακερματισμένος δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες, καθώς η χώρα μας εξελίσσεται σταδιακά σε ένα ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή με σημαντικές υποδομές να έχουν δρομολογηθεί. ​ 

Η έναρξη των έργων κατασκευής του νέου κτιρίου στο οικόπεδο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου, ενώ το ακίνητο θα είναι λειτουργικό ένα χρόνο μετά, δηλαδή εντός δύο ετών από την απόκτηση της έκτασης. 

Όσον αφορά το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στο Βόλο, αυτό αναμένεται να συνεχίσει τη λειτουργία του από τη ΣΕΠΑΛ, απαλλαγμένο από δανεισμό, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο εύκολη την επιστροφή στην κερδοφορία, καθώς η εταιρεία έχει παραμείνει λειτουργική τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις της στον Βόλο, γεγονός που λειτουργεί υπέρ των προοπτικών επιβίωσής της.

Διαβάστε Περισσότερα