Γιατί η ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων θα συνεχιστεί
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων θα συνεχιστεί

Να συνεχιστεί αναμένεται η άνοδος στην αγορά ακινήτων όπου η ισχυρή ζήτηση ωθεί προς τα πάνω τις τιμές ενοικίασης και πώλησης.

Ο λόγος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σχετίζεται με τα θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού real estate και το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο δηλαδή το απόθεμα δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, τόσο τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης θα αυξάνονται. Γιατί όμως, το απόθεμα δεν επαρκεί; Για σειρά αιτιών, σύμφωνα με τους επαΐοντες, που σχετίζονται με:

  • την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, το οποίο έχει καταστήσει απρόσιτη την αγορά κάποιου από τα νεόδμητα διαμερίσματα και κατοικίες που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Οι αυξημένες τιμές πώλησης εκμηδενίζουν το όνειρο της εξασφάλισης στέγης για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών-ιδίως μικρής και μεσαίας εισοδηματικής κατηγορίας- που θα μπορούσε μόνο να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει την αγορά ενός καινούργιου ακινήτου. Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν λάβουμε υπόψη ότι η ελάχιστη τιμή ανά τετραγωνικό νεόδμητου ακινήτου δεν είναι χαμηλότερη από 3.000 ευρώ. Αποτέλεσμα; Η στροφή προς τα μεταχειρισμένα αυξάνεται, γεγονός που εκτοξεύει τη ζήτηση για τα ακίνητα που είναι παλαιά. Έτσι, αυξάνονται και οι ζητούμενες τιμές στα παλιά διαμερίσματα και κατοικίες με αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη κατηγορία του real estate να προσελκύει ισχυρή ζήτηση που είναι μεγαλύτερη της προσφοράς.
  • τις τιμές των ακινήτων που παραμένουν ακόμη χαμηλότερες σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, η κτηματαγορά, σε σχέση με τις απώλειες που είχε υποστεί λόγω της κρίσης, υπολογίζεται ότι έχει ανακτήσει σε ποσοστό άνω του 80% τις απώλειες σε επίπεδο αξιών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η ελληνική αγορά ακινήτων, μετά από την υποτονική οικοδομική δραστηριότητα και την υποβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος επί μία δεκαετία και άνω, αναμένεται να διατηρήσει το αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Εκτιμάται ότι σημαντικό μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων θα κατευθύνεται πλέον προς νέα κτίρια –ή ανακατασκευασμένα παλαιότερα– σύγχρονων περιβαλλοντικών προδιαγραφών, συμβατά με τη διεθνή τάση για βιώσιμες λύσεις.

Παράλληλα, οι αναπλάσεις μεγάλης εμβέλειας που πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται, η βελτίωση των υποδομών, η σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (με τη συμβολή και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και οι ελκυστικές αποδόσεις των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία και να συντηρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη θετική δυναμική της αγοράς.

  • τους ψηφιακούς νομάδες και την προσπάθεια που κάνει η χώρα να προσελκύσει εργαζόμενους από απόσταση, με τις διατάξεις για τις προϋποθέσεις εγκατάστασης στην Ελλάδα αυτής της κατηγορίας του πληθυσμού να έχουν κατατεθεί και στον προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή Κώδικα Μετανάστευσης. Σύμφωνα με μελέτη του φορέα MIT Enterprise Forum, η Ελλάδα θα είχε όφελος της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ εάν προσείλκυε για μόλις έξι μήνες 100.000 ψηφιακούς νομάδες.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δύο ψηφιακούς νομάδες κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με το συγκεκριμένο αριθμό να τοποθετείται σε 1 δισεκατομμύριο έως το 2035. για να αποκτήσει ένας υπήκοος τρίτης χώρας, που είναι μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας, άδεια διαμονής για αρχική διάρκεια ενός χρόνου, απαιτείται, μεταξύ άλλων, να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι διαθέτει σταθερό εισόδημα για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής του κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ελλάδα χωρίς να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ως ελάχιστο ύψος μηνιαίων απαιτούμενων πόρων-καθαρών εσόδων ορίζονται οι 3.500 ευρώ, με την ύπαρξή τους να αποδεικνύεται είτε από τη σύμβαση εργασίας ή έργου είτε από τραπεζικό λογαριασμό.

Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί για μισθωτούς στα καθαρά έσοδα μετά την καταβολή των απαιτούμενων φόρων, προσαυξάνεται κατά 20% και κατά 15% για τον σύζυγο - συμβίο και για κάθε τέκνο αντίστοιχα. Σύμφωνα με ξένη έρευνα, επτά στους δέκα εργαζομένους – νομάδες διαμένουν, κατά μέσον όρο, από τρεις έως έξι μήνες στην ίδια περιοχή και εργάζονται λιγότερο από 40 ώρες την εβδομάδα. Ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων είναι η ταχύτητα και το κόστος της σύνδεσης στο Διαδίκτυο, όπως και το ύψος του μισθώματος.

  • τη θετική πορεία του τουρισμού, την ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την αύξηση των επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτό σε συνδυασμό με την παροχή επιδοτήσεων για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.