Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συζήτησαν Επίτροπος και υπουργός Υγείας

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συζήτησαν Επίτροπος και υπουργός Υγείας

Το προσφυγικό ζήτημα σε σχέση με τα ζητήματα υγείας που ανακύπτουν από αυτό βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Β.Αντρουκάιτις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εκτενείς αναφορές έγιναν και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την κατάσταση και τις προκλήσεις που προκύπτουν λόγω της οικονομικής κρίσης, τις μεταρρυθμίσεις, την ανάγκη για καθολική πρόσβαση στην υγεία, την αναδιοργάνωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την πολιτική φαρμάκου και πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον Επίτροπο Αντρουκάιτις για τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και της τραγωδίας που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη η οποία αποτελεί τον ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης και υπερβαίνει το ρόλο και τις δυνατότητες μιας χώρας πρώτης υποδοχής.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το προσφυγικό ζήτημα δεν έχει σύνορα και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Επιπλέον, στον Ευρωπαίο Επίτροπο παρουσιάστηκαν παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση και η αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας των μεταναστών και των προσφύγων στις πύλες εισόδου της χώρας, στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης και στις Δομές Ανοιχτής Φιλοξενίας, καθώς και η πρωτοβουλία συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ερυθρός Σταυρός, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΜΚΟ κ.α).

Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ξανθός παρουσίασε τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές λιτότητας και ξεκαθάρισε τη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ελλιπούς υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση.

«Ο σχεδιασμός και η ορθολογική κατανομή των πόρων πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες που θα αποτυπώνονται σε έναν σύγχρονο υγειονομικό χάρτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η προώθηση μιας δέσμης μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, ειδικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.

Ο Επίτροπος Αντρουκάιτις έδειξε να γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας στην Ελλάδα και να συμμερίζεται τους κινδύνους που προκύπτουν από μια πολιτική η οποία επικεντρώνεται στους οικονομικούς δείκτες και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να συζητούνται σε αυτό το όργανο τα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την Υγεία και όχι στο Ecofin.

Το ενδιαφέρον του Επιτρόπου εστιάστηκε στο νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί η κυβέρνηση και ανέφερε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για να χρηματοδοτηθεί μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης των υπηρεσιών της ΠΦΥ και μάλιστα σε συνέργεια με τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ