Γ. Στουρνάρας: Η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς πρέπει να ολοκληρωθεί ιδανικά εντός διετίας
Άρθρο στο Economist

Γ. Στουρνάρας: Η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς πρέπει να ολοκληρωθεί ιδανικά εντός διετίας

To ευρώ θα μπορούσε να υποκαταστήσει σταδιακά το δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, όπως εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο που δημοσιεύεται στον Economist.

Όπως επισημαίνει τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες το δολάριο άντεξε σε πολέμους, υφέσεις και οικονομικές κρίσεις, σε μεγάλο βαθμό επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ διαφύλασσαν ορισμένες θεμελιώδεις δεσμεύσεις, όμως σήμερα παρουσιάζεται η ευκαιρία να αμφισβητηθεί η παγκόσμια κυριαρχία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να γίνει το παραπάνω απαιτείται στήριξη από μια ισχυρότερη, πιο ενοποιημένη και προσανατολισμένη στην ανάπτυξη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

«Τα θεμέλια ήδη υπάρχουν. Οι ηγέτες της ευρωζώνης παραμένουν προσηλωμένοι στη σταθερότητα, την ελευθερία των αγορών, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το ευρώ υποστηρίζεται από μια πολιτικά ανεξάρτητη και αξιόπιστη κεντρική τράπεζα που παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εντολή της για σταθερότητα των τιμών» αναφέρει ο ίδιος.

Συμπληρώνοντας ότι προκειμένου να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο ευρώ, οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί (χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων στη Γερμανία, επανεξοπλισμός της Ευρώπης, κ.ά) απαιτείται καταρχάς να ολοκληρωθεί η δημιουργία μίας πλήρους νομισματικής ένωσης με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την προώθηση της ένωσης κεφαλαιαγορών καθώς τη μετάβαση προς ένα κοινό σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ο ίδιος τόνισε πως βασικό ζήτημα είναι να γίνουν «πιο εντατικές προσπάθειες για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, βρίσκοντας τρόπους για να τονώσουμε την παραγωγικότητα, την καινοτομία και τις επενδύσεις και παράλληλα απλουστεύοντας περίπλοκους κανονισμούς που επιβαρύνουν την επιχειρηματικότητα».

Χαρακτήρισε θετικό το ότι η Ευρώπη έχει ξεκινήσει να υλοποιεί τις προτάσεις των Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι, για την προώθηση της ενιαίας αγοράς και την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, ιδανικά μέσα σε δύο χρόνια» πρόσθεσε.

Ο διοικητής της ΤτΕ διαπιστώνει ότι το ευρώ απέτυχε να καταστεί έως σήμερα αντίπαλο δέος στο δολάριο καθώς, το μερίδιό του στα διεθνή αποθεματικά και στην τιμολόγηση των εμπορικών συναλλαγών είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το σωρευτικό μερίδιο των εθνικών νομισμάτων τα οποία αντικατέστησε πριν από 25 χρόνια.