field_kentriki_fotografia
Γ. Σταθάκης: Σεβόμαστε και προστατεύουμε την ανεξαρτησία του Στουρνάρα

Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, λίγες ημέρες μετά την έρευνα που έγινε στο εταιρικό γραφείο της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, η οποία άφησε υπόνοιες για πολιτικά κίνητρα.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «σε κανένα σημείο» δεν προσπάθησε η κυβέρνηση να εκφοβίσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ή να τον πιέσει σε παραίτηση. Είπε ότι την υπόθεση με τη σύζυγό του κ. Στουρνάρα έχει λυθεί και δεν είχε καμία σχέση με τον ίδιο τον κεντρικό τραπεζίτη.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας σε όλα τα θέματα, στα "κόκκινα δάνεια" και σε άλλα και στο ίδιο το πρόγραμμα, και δεν πιστεύω ότι συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος να σταματήσουμε τη συνεργασία αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για το τι εντύπωση μπορεί να προκάλεσε η όλη υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως η ανεξαρτησία της ΤτΕ «υπάρχει και θα προστατευθεί».

«Το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο: Υπάρχει ανεξαρτησία της Κεντρική Τράπεζας και θα προστατευθεί. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση σε κανένα επίπεδο να δημιουργηθεί με την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας», είπε.

Σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και την επικείμενη συμμετοχή και της Ελλάδας σε αυτό, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι θα έχει ξεκάθαρα θετική επίδραση καθώς θα δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα πρόσβασης σε «φρέσκο» χρήμα, ενώ ταυτόχρονα εμπεριέχει και ένα εξαιρετικά σημαντικό συμβολικό μήνυμα, καθώς δείχνει ότι η οικονομία έχει επιστρέψει στην «κανονικότητα» και πως οι επενδυτές μπορούν να νιώσουν ασφαλείς ξανά να επενδύσουν στην Ελλάδα.  

Αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας στο QE χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα κάποια εξέλιξη με το χρέος, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με το χρέος και ότι ο προγραμματισμός περιλαμβάνει το να έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο θέματα (αξιολόγηση και χρέος) μέχρι τα Χριστούγεννα.  

Παράλληλα δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης και ότι ακουλουθεί τις κατάλληλες πολιτικές, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν απώλεια της στήριξης των πολιτών.

O Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη του σωστού μίγματος δημοσιονομικών πολιτικών, που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους - ιδιαίτερα για τους πλούσιους - και μείωση των περικοπών στο δημόσιο τομέα, εν μέσω της συνεχιζόμενης πίεσης να εκπληρώσει τους όρους που περιέρχει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

«(Πέρυσι) είχαμε την αίσθηση, και νομίζω ότι είχαμε δίκιο, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο τομέα - μισθοί και ημερομίσθια είχαν μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια και οι δημόσιες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας είχαν φτάσει σε ένα πολύ οριακό επίπεδο, έτσι κάναμε την επιλογή να μην υπάρξουν επιπλέον περικοπές», είπε σε συνέντευξή του χθες, Τετάρτη.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της θα επιτευχθούν με μια «πιο σταδιακή προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων και αύξηση της φορολογίας όπου έχει μικρότερη επίδραση - δηλαδή στα πιο πλούσια μέρη της κοινωνίας».

Το CNBC σημειώνει ότι η χώρα έχει επικριθεί για αργή πρόοδο στην επίτευξη σειράς «ορόσημων» του προγράμματος διάσωσης. Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του προγράμματος στο ακέραιο.

«Η κυβέρνηση μπορεί να επικριθεί για το μίγμα των πολιτικών και για ένα ολόκληρο φάσμα ζητημάτων, αλλά... είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας διάσωσης, που προβλέπει ότι θα επιτυγχάνονται σταδιακά οι στόχοι, ιδίως στο δημοσιονομικό (επίπεδο) και πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί στα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί», είπε.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν την κυβέρνηση να χάνει τη στήριξή της από τον κόσμο, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι τα στοιχεία τους δεν στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα, ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να διατηρεί ευρεία υποστήριξη» είναι σημαντικό:

«Αυτό δείχνει την αντίληψη ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία (στην εξουσία) και να αναπτύξει τις πολιτικές της μία προς μία», είπε, αν και παραδέχθηκε ότι είναοι «κατανοητό» να υπάρχει δυσαρέσκεια ότι η πρόοδος έχει σημειωθεί «κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες».

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε εφαρμογή της πολιτικής της και να ολοκληρώσει την τετραετή περίοδο, που ήταν η εντολή του εκλογικού σώματος στις τελευταίες εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.