Γ. Γεραπετρίτης: Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η επενδυτική βαθμίδα

Γ. Γεραπετρίτης: Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η επενδυτική βαθμίδα

Την προσδοκία της κυβέρνησης να λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Capital.gr.

Ξεκινώντας από την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τη μη συμμετοχή στις εκλογές, του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει την υποχρέωση, όπως αναφέρει, του πολιτικού συστήματος «να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα έτσι ώστε θεσμικά να εμποδιστεί να μπει στη Βουλή ένα μόρφωμα το οποίο είναι νεοναζιστικό». Δηλώνοντας, παραλλήλως, ότι η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις εκ μέρους των πολιτικών σχηματισμών, προαναγγέλλει ότι «σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή την πρόταση εκείνη, η οποία, θέλω να πιστεύω, είμαι αισιόδοξος, θα συναιρεί τις απόψεις όλων των κομμάτων».

Στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας κάνει λόγο για «πολύ μεγάλη επιδίωξη για την ελληνική πολιτεία» και τούτο, γιατί όπως επιχειρηματολογεί, «μας επαναφέρει πλέον οριστικά στα οικονομικά εύρωστα κράτη, στα κράτη τα οποία έχουν οικονομική και δημοσιονομική κανονικότητα».

Όπως επισημαίνει δε, «η ελπίδα μας είναι πράγματι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα» -και προς τούτο όλες οι σχετικές ενδείξεις είναι θετικές: «Προχθές είχαμε 10ετές ομόλογο το οποίο κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα για τα δεδομένα των επιτοκίων. Καλύφθηκε η προσφορά 6-7 φορές σε σχέση με το επιδιωκόμενο, διαρκείς διακρίσεις σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών βραβεύτηκε ως ο καλύτερος υπουργός απηχώντας και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε αισιόδοξοι, όμως - και θέλω να είμαι σαφής - δεν εξαρτάμε τον χρόνο των εκλογών από την επενδυτική βαθμίδα», διευκρινίζει πάντως.

Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών και τη χρονική σύμπτωση με τις τουρκικές εκλογές, ο υπουργός Επικρατείας επαναλαμβάνει ότι «η ελληνική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται […] οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο που θα επιλεγεί προφανώς εκ μέρους του πρωθυπουργού. Θα συνεκτιμηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εθνικά και τα οικονομικά θέματα».