ΕΖΑ: Λάνσαρε νέα μπύρα στη HORECA – Επενδύσεις €10 εκατ. το 2017

ΕΖΑ: Λάνσαρε νέα μπύρα στη HORECA – Επενδύσεις €10 εκατ. το 2017

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια νέα lager μπύρα λάνσαρε στην έκθεση HORECA η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, ενώ η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 10 εκατ. ευρώ, κατασκευάζοντας νέα μονάδα μπουκαλιών.

Για πρώτη φορά, η ΕΖΑ βγάζει μπύρα σε πράσινο μπουκάλι, με την Εζα Lager να είναι μια μπύρα «ευκολόπιοτη», με γεμάτη γεύση και ισορροπία, με στόχο να γίνει η δημοφιλής «ξανθιά» που στοχεύει στα πλατιά κοινά, όπως σημειώνει στο Liberal o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ Αθανάσιος Συριανός. Όπως προαναφέρθηκε η μπύρα λανσαρίστηκε στην έκθεση HORECA 2017 και πλέον από σήμερα θα κυκλοφορεί κανονικά.

Σε δηλώσεις του στο Liberal ο κ. Συριανός τόνισε ότι η συμμετοχή της ΕΖΑ στην έκθεση ήταν κάτι παραπάνω από θετική, με πολλές και σημαντικές συμφωνίες να δρομολογούνται, κυρίως στη... νέα αγορά που έχει ανοίξει η εταιρεία στις χώρες της Άπω Ανατολής. Η ΕΖΑ είχε στη 12η HORECA εντυπωσιακή παρουσία με τεράστιο χώρο και ξεχωριστό desing.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης βρίσκεται σε γοργή αναπτυξιακή τροχιά όλα τα τελευταία χρόνια, έχοντας λανσάρει με επιτυχία πολλά σήματα, μπαίνοντας «σφήνα» στα μεγάλα ονόματα του χώρου. Θυμίζουμε ότι η ΕΖΑ είναι η μεγαλύτερη – αμιγώς ελληνικών συμφερόντων – ζυθοποιία της χώρας – και η τρίτη συνολικά, μετά τις Amstel και Αλφα.

Το 2016 η εταιρεία «έτρεξε» με ρυθμούς 50% καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε στα 300.000 εκατόλιτρα. Με αυτό τον τρόπο, «έσπασε» το χαρακτηρισμό… μικροζυθοποιία, μιας και το όριο αυτής της κατηγορίας είναι 200.000 εκατόλιτρα το έτος.

Πλέον, έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα της επιχείρησης, τόσο σε ότι αφορά τη φορολογία (μπαίνει σε εντελώς άλλη, υψηλότερη κλίματα πλέον) όσο και σε ότι αφορά το διεθνές της εκτόπισμα, τις δουλειές που μπορεί να «χτυπήσει» κ.ο.κ.

Πλέον, όπως σημειώνει ο κ. Συριανός, στόχος της εταιρείας είναι η διεθνής επέκταση μέσω εξαγωγών. Ήδη η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως Ισραήλ, Αλβανία, Μάλτα, Κύπρο και Αυστραλία, και, όπως σημειώνει ο ίδιος «χτίζοντας κουλτούρα και καλή σχέση με τις εκάστοτε αγορές, μέσω της μπύρας, μπορούμε μετά να επεκτείνουμε τις συνεργασίες και σε άλλα προϊόντα».

Το 2016 οι πωλήσεις έφτασαν τα 30 εκατ. ευρώ, έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ ισχυρή βελτίωση θα παρουσιάσουν και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, που από 950.000 ευρώ που ήταν το 2015 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα 2,5 εκατ. ευρώ το έτος που παρήλθε.

Μάλιστα, η εταιρεία «γύρισε» σε κέρδη μετά από αρκετά χρόνια σε ότι αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, όπως σημειώνει στέλεχός της στο Liberal.

Παράλληλα, μέσα στο 2017 η ΕΖΑ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 10 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά μια νέα ολοκληρωμένη μονάδα μπουκαλιού. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για επέκταση μέσα στις ήδη διαμορφωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, όμως, τελικά, δημιουργείται καινούριο κτήριο με νέες υποδομές και όλα τα σχετικά.

Αυτή η μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη προς το φθινόπωρο του 2017, όπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας.

Θυμίζουμε ότι, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το… momentum τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και τις μεγάλες ευκαιρίες διεθνώς, οι μέτοχοι της ΕΖΑ αυτοχρηματοδοτούν μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ έως το 2019.

Η πρώτη φάση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί, ενώ η δεύτερη είναι αυτή που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Η επένδυση που ολοκληρώθηκε αφορά τη νέα μονάδα συσκευασίας κουτιού προσθέτει στο πρότυπο εργοστάσιο στην Αταλάντη δυνατότητα παραγωγής 200.000.000 κουτιών ετησίως, αναδεικνύοντας τη μονάδα αυτή ως την πλέον σύγχρονη στα Βαλκάνια.

Οι μπύρες που παράγονται στην Αταλάντη από την ΕΖΑ

Η ΕΖΑ διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια στα Βαλκάνια, ενώ απασχολεί 100 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Αταλάντη, λειτουργώντας σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας για την παραγωγή μπύρας το εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης νερό του Παρνασσού

Ναυαρχίδα των προϊόντων που παράγει η EZA Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία είναι η PILS HELLAS από το 1996, ενώ από το 2009 παράγει τη BERLIN, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ελληνικής μπύρας, με τη διαδικασία ωρίμανσης να εξελίσσεται πλέον σε τουλάχιστον 21 ημέρες.

Σ' αυτό το διάστημα, η ΕΖΑ γίνεται πρωτοπόρος στη βαρελίσια μπίρα, επενδύοντας στον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας draughtbeer. Επίσης παράγει τη BLUE island, την ζ εζα, την GULDEN DRAAK, και τις Odyssey Red και Odyssey White, Odyssey Red και OdysseyWhite.

Επιπλέον, η εταιρεία εισάγει και διανέμει διεθνώς αναγνωρισμένα σήματα, όπως Krombacher, Arcobrau και Gulden Draak.